Kitap

1479 sayılı kanun emeklilik şartları

admin

Madde 35 – (2/9/1971 tarih ve 1479 sayılı Kanunun hükmüdür.) Yaşlılık aylığından yararlanabilmek için işten ayrılarak yazılı talepte bulunan sigortalının, kadın ise 55, erkek ise 60 yaşını doldurmuş olması ve bu kanuna göre en az 15 tam yıl sigorta primi ödemiş bulunması şarttır.

1479 sayılı Kanun kimleri kapsar?

Madde 13 — İsteğe bağlı sigortalılar ve bunların hak sahipleri 1479 sayılı Kanunun malullük, yaşlılık ve ölüm sigortası haklarından zorunlu sigortalılar gibi yararlanırlar. Ancak, iş kazası ve meslek hastalığı sonucu malullük ve ölüm aylığına ilişkin hükümler bu sigortalılar hakkında uygulanmaz.

1479 sigorta nedir?

1479 sayılı Kanunun mülga 24''''üncü maddesi ile 01.10.2008 tarihinden önce anonim şirketlerin kurucu ortakları ve yönetim kurulu üyesi olan ortakları sigortalı sayılmaktaydılar. … Bir başka deyişle 5510 sayılı Yasa ile kurucu ortakların (4/b) kapsamında sigortalı olmalarına son verilmiştir.

1479 SK gelir vergisi mükellefi ne demek?

gerçek ve basit usulde gelir vergisi mükellefi olanlar, mükellefiyet tarihinden, gelir vergisinden muaf olanlardan Esnaf ve Sanatkarlar Sicili ile birlikte kanunla kurulu meslek kuruluşuna usulüne uygun kayıt olanlar ise talep tarihinden itibaren zorunlu sigortalı olarak Yasa kapsamına alınmışlardır.”

1479 sayılı Bağ-Kur kanunu hangi yılda kabul edildi?

Kanun 2 Eylül 1971 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde kabul edilmiş, 14 Eylül 1971 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanmış, Kanunun teşkilat yasasıyla ilgili I inci kısım hükümleri yayımı tarihinde, sigortalılık işlem ve uygulamalarıyla ilgili II nci kısım hükümleri ise yayımını takip eden aybaşından itibaren 6 ay …

Kimler isteğe bağlı sigortalı olabilir?

KİMLER İSTEĞE BAĞLI SİGORTAYA BAŞVURABİLİR? … Sigortalı olarak çalışmakla birlikte ay içerisinde 30 günden az çalışan ya da tam gün çalışmayanlar, Kendi sigortalılıkları nedeniyle Türkiye'de sosyal güvenlik kanunlarına göre malullük ve yaşlılık aylığı almayanlar, 18 yaşını dolduranlar.

Zorunlu sigorta ne demek?

Herhangi bir kapsamda çalışmayan, sigortalı olmayan, bakmakla yükümlü olunan kişi olarak anne, baba, eş ve ya çocukları üzerinden sağlık güvencesi olmayan, SGK'dan emekli maaşı ya da gelir almayan herkes zorunlu olarak yer almaktadır.

1479 76 terk koduyla durdurulan süre nedir?

Hiç prim ödemesi bulunmayan sigortalıların ise tescil tarihi itibarıyla sigortalılıkları, … – Prim ödemesi olanlardan ise tecil taksitlendirmesi ve yapılandırması bitmiş olan sigortalıların sigortalılığı, prim ödemelerinin karşıladığı ayın sonu itibarıyla (76) terk koduyla, durdurulacaktır.