Kitap

Çocuğu göstermeme suçu

admin

Çocuk göstermeme suçu İcra İflas Kanunu 341. maddesinde “çocuk teslimi emrine muhalefet” başlığı altında düzenlenmiştir. Kanun, çocuk teslimi hakkındaki kararın gereğini yerine getirmeyen veya yerine getirilmesini engelleyen kişinin 6 aya kadar tazyik hapsiyle cezalandırılacağını hükme bağlamıştır.11-Nov-2021

Anne çocuğu Gostermiyorsa ne yapmalı?

İcraya rağmen çocuk gösterilmemesi halinde İcra Ceza Mahkemesine başvurabilmek için çocuğun gösterilmediğine dair tutanak tutulması gerekir. Bu durumda velayeti kendisinde olmayan anne/baba'nın İcra Ceza Mahkemesinde şikayet hakkı doğacaktır.

Çocuğu Gostermeyen anneye ceza ne olabilir?

Mahkeme tarafından çocuk ile velayeti almayan ebeveyn arasında kişisel ilişki kurulmuş ve bu karara aykırı davranılır ise velayet hakkını kötüye kullanan ebeveyn hakkında ceza verilebilir. Çocuğu kişisel ilişki günlerinde teslim etmeyen ebeveyn hakkında üç aylık tazyik hapsi ile cezalandırılma kararı verilecektir.

Çocuğunu göremeyen baba ne yapmalı 2020?

Avukat Mustafa Ateş'e göre yapılması gereken ilk şey karara uymayan ebeveynin (anne) uyarılması için aile mahkemesine başvurulması veya noterden 'ihtar' çekilmesi. Uyarı ve ihtara rağmen küçükle görüntülü görüşmenin engellenmesi halinde şikâyet etmek. Son çare tedbiren velayet değişikliği istemek.

Velayeti annede olan çocuğu baba ne kadar görebilir?

Bu konuda tarafların anlaşmaları gereklidir. Örneğin velayeti almayan baba ile çocuk her hafta sonu 1 gün, hafta içi 1 gün, yaz tatilinde 1 ay, bayramlarda 2 gün, yarı yıl tatilinde bir hafta, babalar gününde, hafta sonu yatılı kalarak, vb çocukla görüşebilir.

Boşanan erkek çocuğunu ne zaman görebilir?

Boşanmalarda babanın çocuğu görme süreleri genellikle ayda iki gün hafta sonuna gelecek şekilde görüşme süresi verilmektedir. Ayrıca yarıyıl tatillerinde birer hafta, dini bayramlarda birer gün olacak şekilde izin verilmektedir.

Baba çocuğunu kaçırırsa ne olur?

Velayet yetkisi elinden alınmış olan ana veya babanın ya da üçüncü derece dahil kan hısmının ,on altı yaşını bitirmemiş bir çocuğu veli,vasi, veya bakım ve gözetimi altında bulunan kimsenin yanından cebir veya tehdit kullanmaksızın kaçırması veya alıkoyması halinde üç aydan bir yıla kadar hapis cezasına hükmolunur.

Boşanmış baba Kaç yaşında çocuğu yatılı alabilir?

Boşanmış babaya velayetin verilebilmesi için çocuk, 2 ya da 5 yaş aralığında olabilir. 2 ve 5 yaş dönemi anne ile olan bağlılığın azaldığı bir dönem olduğu için bu dönemde mahkeme baba ile çocuğun kişisel ilişkisinin yatılı olarak kurulmasını sağlar.