Kitap

Yöresel halk oyunları nasıl ortaya çıkmıştır

admin

Halk oyunları insanlığın en ilkel devirlerinde ortaya çıkmıştır. Mağara hayatı yaşayan ilk çağ insanları, yabani hayvanları avlamak, birbiriyle savaşmak mecburiyeti içinde zaferle sonuçlanan olaylardan sonra hoplayıp sıçrayarak coşkulu hareketlerle sevinçlerini ifade etmekten zevk alır olmuşlardır.

Halk oyunları nerede ortaya çıkmıştır?

Halk Oyunları Tarihçesi Türkler, Orta Asya'dan getirdikleri kültürlerini Frigya, İon, Bizans kültür birikimleri üzerine Selçuklu ve Osmanlı kültürlerini de ekleyerek geliştirdiler. Bunun sonucunda ortaya çıkan, paha biçilmez halk oyunlarımız nesilden nesile aktarılarak günümüze kadar gelmiştir.

Halk oyunlarının oluşumuna etki eden unsurlar nelerdir?

Tarihin en eski dönemlerinde dinî inanışlar, büyüsel işlemler, doğayı taklit vb. sebeplerle insanların birtakım hareketler yapması, zamanla bu hareketlere müzik, ritim, ses gibi öğelerin katılması, bir halk eğlencesi türündeki bu olayın gelişmesini ve yaygınlaşmasını sağlamıştır.

7 bölgenin halk oyunları nelerdir?

Şimdi sırayla öğrenelim:

  • Hora: Trakya.
  • Zeybek: Ege, Güney Marmara, İç ve Batı Anadolu.
  • Teke: Göller Yöresi, Batı Akdeniz.
  • Kaşık Oyunları-Karşılama Bölgesi: Konya Bölümü, Batı Karadeniz, Güney Marmara, Doğu Akdeniz.
  • Horon: Orta ve Doğu Karadeniz.
  • Halay: Doğu ve Güneydoğu Bölgeleri, İç Anadolu'nun Doğusu.

Halk oyunlarının genel özellikleri nelerdir?

Yöre oyunlarını kadın ve erkekler ayrı mekanlarda oynamaktadırlar.Halk oyunlarımız en az iki kişi tarafından oynanıp,kadınlarda bu sayı altıdan fazla olmaz. Oyunlar karşılıklı ve yön değiştirerek daire ve çizgi formunda oynanır. Oyunlar bireysel olup son ve komut veren gibi özel kişiler yoktur.

Halk oyunlarının halk yaşamındaki yeri ve önemi nedir?

Halk oyunları biyolojik ve kültürel(sosyal) gereksinmelerin doyumunu sağlamaktadır. Toplumsal yaşamın bir parçası olan halk oyunları, bireylerin yaratımlarının toplumsallaşmasıyla oluşmaktadır. Toplumsal uyum, birey-toplum iletişiminin zorunluluğunu getirmektedir.

Geçmişteki halk oyunları nelerdir?

Bunlara örnek olarak, Erzurum civarında bar, Doğu ve Güneydoğu'da halay, Trakya'da hora ve karşılama, Karadeniz'de horon, Konya ve civarında kaşık oyunları, Ege'de zeybek gösterilebilir.

Türkiye’nin hangi halk oyunları meşhurdur?

Erzurum ve çevresinde "Bar"; Çukurova ve çevresi, Orta, Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da "Halay"; Trakya'da "Hora"; Doğu Karadeniz'de "Horon"; Konya ve çevresinde "Kaşık oyunları"; Kars ve Ardahan'da "Lezginka" bunların en bilinen örnekleridir.