Genel soru

Yaylı Tambur hangi yöreye ait?

admin

Yayla çalınan uzun boyunlu çalgılara, Türkiye'de yaylı tanbur adı verilir. Elimizde bulunan çalgı, parşömenle tutturulmuş, tencere biçimli bir cümbüş gövdesine sahiptir. Çok uzun olan boyun kısmı bir sazdan alınmıştır. Kökeni Anadolu olan bu estrüman, 19. yüzyılda Tanburi Cemil Bey tarafından icat edilmiştir.Dec 19, 2018

Tambur hangi ülkeye aittir?

Sözcük, sonraları İran'da ve Orta Asya'da, daha çok bağlamaya benzeyen armudi gövdeli, uzun saplı çalgıların adı olarak kullanılmıştır.

Yaylı tamburu kim icat etti?

Tarihi. Tamburun eskiden de yayla çalındığına dair 15. yüzyılda Abdülkadir Meragi'den gelme rivayetler varsa da günümüzde bilinen yaylı tamburu ilk olarak 1900'lerin başında Cemil Bey icat etmiştir.

Tambur yaylı çalgı mıdır?

Yaylı çalgıların isimlerini sıralayacak olursak: Keman, Çello, Viyola, Elektro keman, Kontrabas, Viyolonsel, Yaylı tambur, Kemençe ve Kabak kemane bu çalgılar arasında yer almaktadır. … Notaları sol anahtarı ile yazılan kemanın telleri de sırası ike 'Sol, Re, La, Mi' şeklinde akort edilir.

Mızraplı tambur nedir?

Yaylı ve telli olarak kullanılan tanbur; gövdesi yarım bir elmayı anımsatan, uzunca saplı bir çalgıdır. Gövdesinin çapı ortalama olarak 35 cm' tir. … Mızraplı bir çalgı olarak kullanılan tanburu, aynı zamanda çellist olan Tanburi Cemil Bey yaylı tanbur biçiminde ilk kullanan ve müziğimize kazandıran kişidir.

Tambur kısmı nedir?

Klasik Türk Müziği'nin mızraplı ve telli çalgılarından biri olan tambur, ses açısından en fazla perdeye sahip olması nedeniyle ayrı bir öneme sahiptir. … Tamburun yarım daire biçimindeki teknelik bölümü meyve ağaçlarından ya da sert ağaçlardan; sap kısmı ıhlamur, gürgen ve kayın ağacından; ses tablası ladinden yapılır.