Kitap

Yapı işlerinde iş sağlığı ve güvenliği yönetmeliği mevzuat

admin

Yapı işlerinde iş sağlığı ve güvenliği yönetmeliği nedir?

MADDE 1 – (1) Bu Yönetmeliğin amacı, yapı işlerinde alınacak asgari iş sağlığı ve güvenliği şartlarını belirlemektir. MADDE 2– (1) Bu Yönetmelik, 20/6/2012 tarihli ve 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu kapsamına giren tüm yapı işlerinin yapıldığı işyerlerinde uygulanır.

Yapı işlerinde iş sağlığı ve güvenliği yönetmeliği hangi yıl?

6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanununun ilgili maddesine istinaden 2013 yılında Yapı İşlerinde İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetmeliği çıkarılmış; değişen şartlara uyum sağlanması için yönetmelik 2018 yılında revize edilmiştir.

Yapı işleri nelerdir ISG?

Yapı İşleri: maden ocakları hariç olmak üzere, yerüstü ve yeraltında, su üstü veya su altında yapılan; bina, set, baraj, yol, demiryolu, havai hat, tünel, metro, köprü, çelik yapı, ve montajı, iskele, liman, gemi inşaatı, dalgakıran, kanalizasyon, lağım, kuyu, kanal, duvar ve benzeri inşaat, tamirat, tadilat ve yıkım …

Yapı işlerinde işçi sağlığı ve iş güvenliği tüzüğünde yapı işleri hangi alanları kapsamaktadır?

Madde 2 – Bu Tüzükte geçen "yapı işleri" deyimi, maden ocakları hariç olmaküzere, yerüstü veya yeraltında, su üstü veya su altında yapılan bina, set, baraj, yol, demiryolu, havai hat, tünel, metro, köprü, çelik yapı ve montajı, iskele, liman, gemi inşaatı, dalgakıran, kanalizasyon, lağım, kuyu, kanal, duvar ve benzeri …

Yapı işlerinde sağlık ve güvenlik Yönetmeliği’ne göre geçici kenar koruma sistemleri hangi belirtilen durumlarda kullanılmaz?

14- Geçici kenar koruma sistemleri aşağıda belirtilen durumlarda kullanılmaz ve düşmeye karşı koruma diğer tedbirlerle sağlanır: a) Çalışma yüzeyi açısının 60°'den fazla olduğu alanlarda. b) Düşme yüksekliğinin beş metreden fazla ve çalışma yüzeyi açısının 45°'den fazla olduğu alanlarda.

Iskeleler işçi sağlığı ve iş güvenliği tüzüğüne göre ne kadar zaman aralığında kontrol edilmelidir?

İskeleler, sık sık ve en az ayda bir kere muayene ve kontrol edilecek ve sonuçlar yapı defterine yazılacaktır. İskeleler her fırtınadan sonra kontrol edilecektir. Madde 49 – İskelelerin taşıyabilecekleri en çok ağırlık, levhalar üzerine yazılarak iskelenin uygun ve görülebilir yerlerine asılacaktır.

6331 sayılı iş kanunu nedir?

6331 Sayılı İş Sağlığı ve İş Güvenliği Kanunu, işveren ve çalışanların, işyerindeki iş güvenliği ve iş sağlığının sağlanması ve mevcut koşulların iyileştirilmesi için yetki ve sorumluluklar ile hak ve ödevleri düzenler.