Kitap

Yabancı ülkeden araç almak

admin

1- Yurt Dışından Araç Almak Aracın getirtilebilmesi için öncelikle yabancı bir ülkeden faturalı olarak satın alma işlemi yapılmalı. Türkiye'ye getirilen araç, gümrüğe sokulmalı. Gümrükten araba almak için ÖTV ve KDV gibi ödemeler yapılmalı. ÖTV, aracın vergisiz fiyatı üzerinden hesaplanır.

TC vatandaşı yurt dışından araç alabilir mi?

Cevap: Çift uyruklu Türk vatandaşları ile Mavi Kart sahibi kişiler hariç olmak üzere, Türkiye'de geçici olarak oturma iznini haiz yurtdışından emekli yabancılar Türkiye'de trafiğe tescil edilmek üzere yabancı plakalı taşıtlarını getirebilirler.

Yurt dışından araç getirme şartları nelerdir?

Ülkemizde yurt dışından araç getirmek için herhangi bir kısıtlama yoktur. Yurt dışında ikamet eden bir kişi pasaporta işlemek şartı ile istediği kadar yabancı plakalı araçları Türkiye'ye getirebilir. Bunun için de her araca maksimum 24 ay süre verilir.

Araçlarda gümrük vergisi ne kadar?

Cevap: Aracın motor hacmine göre değişen oranda Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) ve aracın CIF Değeri (Navlun ve sigorta bedeli dahil kıymeti) ve ÖTV Toplamının % 18'i oranında Katma Değer Vergisi (KDV) aracın serbest dolaşıma girişi sırasında gümrük idarelerince tahsil edilir.

Yurt dışından alınan araç Türkiye’de ne kadar kalabilir?

Yabancı plakalı araçların ülkemizde kalma süresi 24 ay yani 2 yıldır. Maksimum 2 yıl kalabilen yabancı plakalı araçların uyması gereken bazı prosedürler bulunmaktadır. Eskiden yabancı plakalı araçların ülkemizde kalış süreleri 6 ay ile sınırlı iken son yıllarda gidilen düzenleme ile bu süre 2 yıla kadar çıktı.

Yabancı plakalı araçların Türkiye’de kalma süresi uzatıldı mı?

Pekcan, "Türkiye'de bulunan kişisel kullanıma mahsus yabancı plakalı kara taşıtlarından, yurtta kalma süresi 1 Şubat 2020'den sonra bitmiş veya bitecek olanlar için süre sonu gümrük idaresine başvuru yapılmasına gerek olmaksızın 31 Ekim'e (bu tarih dahil) kadar uzatıldı.

185 gün kuralı kalktı mı?

Yabancı plakalı araçlarını Türkiye'de kullanmak isteyenlere uygulanan 185 gün şartı, resmen kaldırıldı. AVRUPA'da yaşayan ve özel otomobiliyle Türkiye'ye gidenlerden, hem aracın hem kişinin 185 gün yurtdışında kalmış olması şartı aranıyordu. … Bu kişinin aracına, aracın sahip olduğu geri kalan izin süresi verilecektir.”

Yurt disindan araba getirmek kimler kullanabilir?

Yabancı plakalı taşıtlar; taşıt programına kaydı yapılan izin hak sahibi, bu kişinin yurtdışında yerleşik eşi, anne-babası ve çocukları tarafından kullanılabilir.