Kitap

Ultrason ne için yapılır

admin

Ultrason en genel tanımıyla vücuttaki takip ve kontrol gerektiren durumların görüntüsünü elde etmeye yardımcı olan bir tarama yöntemidir. Ultrason yapılırken yüksek frekanslı ses dalgaları kullanılır. Vücuda gönderilen ses dalgaları ile özellikle yumuşak dokuların doktorlar tarafından incelenmesi sağlanabilmektedir.

Ultrason ile hangi hastalıklar teşhis edilir?

Ultrason ile neler görülebilir?

  • Beyin hastalıkları: Beyinde sıvı toplanması
  • Omurga hastalıkları: Bel kemiğinde açıklık ve kist.
  • Akciğer hastalıkları: Kist, sıvı toplanması
  • Kalp Hastalıkları: Kalpte delik, damarsal problemler, ritm bozuklukları
  • Mide-barsak hastalıkları
  • Böbrek hastalıkları: kist-tıkanıklık.

Ultrason hangi durumlarda çekilir?

Ultrason çekimleri hastanelerde, özel polikliniklerde ve özel görüntüleme merkezlerinde yapılabilmektedir. Çekim doktor tarafından gerçekleştirilir. İç organların görüntüsünü daha net bir şekilde elde etmek adına çekim yapılacak bölgeye şeffaf bir sıvı sürülür.

Ultrason kimlere yapılır?

Ultrason hamilelik sürecinin haricinde şu alanlarda kullanılabilir; Ağrı, şişme, enfeksiyon gibi durumlarda nedeni araştırmak için ultrason kullanılabilir. Karaciğer, böbrekler, pankreas, safra kesesi, dalak, mesane, testis ve yumurtalıklar gibi iç organların görüntülemesinde.

Ultrasona tok gidilir mi?

Ultrason çekilmesi için hazırlık gerekir mi? Karın içindeki organların ultrasonu için erişkinlerde hastanın 8-12 saat süre ile aç karna olması gerekir. 1 aya kadar çocuklarda emzirme süresi kadar, 5 yaşına kadar çocuklarda 4 saatlik, 10 yaşına kadar olanlarda 6 saatlik açlık gereklidir.

Ultrason her şeyi gösterir mi?

Ultrasonografi en çok , sıvı içeren organların ve yapıların incelenmesinde yararlıdır. Kemik gibi katı yapılar ve akciğer gibi hava dolu organlar (çok fazla sıvı içermediklerinden) ultrasonda iyi görünmezler. Fakat sıvı içeren organlardaki kitle ve katı oluşumlar izlenebilir.

Ultrasonda bağırsaklar görünür mü?

Kalın bağırsak hastalıklarının tanısı için ultrasonografiden zaman zaman yararlanılır. Ultrasonografinin özel bir uygulama şekli de içi boş organların değerlendirilmesidir. Kalın bağırsağın son bölümü olan anal kanal ve rektum hastalıklarında da sırası ile "endo-anal ve endo-rektal ultrasonografi" yapılabilir.

Karın ultrasonunda neler görülür?

Karın bölgesindeki iç organların görüntülenmesi için kullanılan ultrasonografi esnasında; karaciğer, böbrek, dalak, safra kesesi ve diğer iç organlar görüntülenip değerlendirilebilir. Bu yöntem radyasyon içermediği için oldukça sık tercih edilen tıbbi görüntüleme yöntemleri arasında yer alır.