Kitap

Tiroid bezinin fazla çalışması

admin

Hipertiroidi (aşırı aktif tiroit), tiroit bezinizin hormon tiroksinini çok fazla üretmesiyle oluşur. Hipertiroidi vücudunuzun metabolizmasını hızlandırabilir, istenmeyen kilo kaybına ve hızlı veya düzensiz kalp atışına neden olabilir.19 May 2020

Tiroid bezi fazla çalışırsa ne olur?

Hipertiroidi durumunda tiroid hormonlarının aşırı salgılanması, vücudun metabolizmasının hızlı çalışmasına ve aşırı aktif olmasına neden olur. Bu da hızlı kilo kaybı, çok terleme, kalp çarpıntısı gibi belirtilere yol açar.

Fazla çalışan tiroide ne iyi gelir?

Bunun için özellikle şu 10 besini düzenli olarak tüketmenizde yarar var:

  • İyot: Kabuklu deniz ürünleri ve deniz yosunları, deniz börülcesi, yumurta, süt ve süt ürünleri, kızılcık, kaya tuzu, yeşil yapraklı sebzeler… …
  • Selenyum: …
  • Çinko: …
  • Yağda çözünen vitaminler: …
  • A vitamini: …
  • D vitamini: …
  • E vitamini: …
  • K2 vitamini:

Tiroid hormonu yüksekliği neye yol açar?

Tiroid bezinin az çalışması (hipotiroidi), TSH yüksekliğinin en önemli sebebidir. Diğer bir ifadeyle TSH yüksekliği tiroid bezinin az çalıştığının yani az hormon ürettiğinin göstergesidir.

Yüksek tiroid nasıl düşer?

Tiroid hormonu desteği sağlamak amacıyla sentetik T4 ve sentetik T3 ilaçlar kullanılabilir. TSH yüksekliğine neden olan besinler diyetten çıkarılır ve iyot içeriği yüksek besinlere ağırlık verilir. Tiroit hormonlarının dengelenmesini amaçlayan TSH yüksekliği tedavisi yaklaşık 6 hafta kadar sürebilir.

Hızlı çalışan tiroid ne yememeli?

Yeşil yapraklı sebzeler, renkli sebzeler ve meyveler, çok iyi birer mineral, vitamin, antioksidan ve lif kaynağıdırlar. Ancak lahana, ıspanak, brokoli, soya fasulyesi, turp, tatlı patates, şeftali, avokado gibi gıdalardan uzak durmak gerekli çünkü bunlar tiroid hormonlarını azaltırlar.

Tiroid bezinin hızlı çalışması için ne yapılmalı?

Tiroid bezinin hızlı çalışması için ne yapılmalı sorusunun yanıtı günümüzde ne yazık ki bilinmemektedir. Bu nedenle tiroid yetmezliği olan hastaların büyük bir bölümünün tedavisinde ömür boyu tiroid hormon ilaçları kullanılması gerekmektedir. Nadiren 'Hashimoto tiroiditi' hastalarında kendiliğinden düzelme olabilir.

Tiroid Az Çalışıyorsa ne yapmalı?

Tiroid bezinin az çalıştığı durumlarda hastaya önce ilaç tedavisi ile tiroid hormonu uygulaması başlatılır. Öncellikle TSH hormon düzeyinin normal sınırlara inmesi sağlanır. TSH hormonu ise beyinde hipofiz bezinin salgıladığı bir hormondur, trioid bezi ise T3 ve T4 hormonlarının sentezlenmesini sağlar.