Genel soru

Tekstilde ağartma nedir?

admin

Ağartma, hidrofilleşmenin aksine bir temizleme işlemi değildir; bir oksidasyon işlemi vasıtasıyla pamuğa sarımtırak-kahverengi bir renk veren doğal boyarmaddelerin yok edilmesidir (uzaklaştırma değil). Oksitleyici ajanlar (yükseltgen maddeler) indirgeyici ajanlardan daha yaygın olarak kullanılırlar.

Ağartma maddesi ne demek?

Ağartma Maddesi nedir? Gıda maddelerinde bulunan doğal rengi gidermek için kullanılan kimyasal maddeler veya ağartma işleminde kullanılan maddeler. Örneğin, hidrojen peroksit.

Ağartma işleminin amacı nedir?

Yağ sanayisinde ağartma işleminin amacı, ham yağın doğal olarak içerdiği ve tohumun yağa işlenmesi sırasında oluşan renk maddelerinin uzaklaştırılmasıdır. Yağın yapısında bulunan renk verici maddeler ve klorofiller ağartma toprağı ile absorbe edilerek uzaklaştırılır.

Kasar işlemi ne demek?

Kasar, kasarlama veya kastarlama, beyaz olarak kullanılacak malları apreye, boyanacak veya basılacak malları boyama ve baskı işlemine hazırlayan pişirme ve ağartma adımlarından oluşan bir terbiye prosesidir.

Tekstilde peroksit ne işe yarar?

Tekstil. Hidrojen Peroksit doğal selüloz ve organik elyaflarda tercih edilen bir ajandır. Beyazlatıcısı pamuk, yün ve ipek için faydalı, yüksek beyazlatma ve düşük elyaf hasarları veren bununla birlikte minumum atık problemleri olan bir maddedir.

Ağartıcı maddeler nelerdir?

Unların içinde bulunan doğal renk maddelerinden kaynaklanan sarı rengini gidermek için ağartıcı olarak nitelenen kimyasal maddeler çeşitli ülkelerde kullanılmakta. Ağartıcı maddelerin en bilinenleri benzoyl peroksit, hidrojen peroksit, potasyum bromat, potasyum iyodat ve azodicarbonamid.