Genel soru

Tambur yaylı çalgı mıdır?

admin

Gövdesi kabak veya hindistan cevizi, göğsü deri, iki veya üç telli olan bir halk çalgısıdır. Yaylı tambur, cümbüş olarak da bilinir, geleneksel oldukça nostaljik görünümlü bir yaylı çalgımızdır, yayla çalınan tambur türüdür aslında. Yaklaşık bir asırlık bir geçmişi vardır. Tanburi Cemil Bey tarafından yapılmıştır.Jul 11, 2019

Yaylı tambur hangi yöreye aittir?

Yayla çalınan uzun boyunlu çalgılara, Türkiye'de yaylı tanbur adı verilir. Elimizde bulunan çalgı, parşömenle tutturulmuş, tencere biçimli bir cümbüş gövdesine sahiptir. Çok uzun olan boyun kısmı bir sazdan alınmıştır. Kökeni Anadolu olan bu estrüman, 19. yüzyılda Tanburi Cemil Bey tarafından icat edilmiştir.

Tambur nasıl bir çalgı?

Tambur, Türk müziğinde yaygın olarak kullanılan telli bir sazdır. … Charles Fonton ve Toderini), sapındaki perde bağları dolayısıyla Türk müziğinin ses sistemini gözle görülür biçimde yansıttığını yazdıkları tambur, günümüzde yalnızca Türkiye'de kullanılan belki de tek çalgıdır. Sazı icra edenlere "tamburi" ismi verilir.

Tambur ne ile çalınır?

Yaylı tambur, gövdesi iki dizin üstüne sapı yere dik olarak konularak, viyolonsel yayına benzer bir yayla çalınır. Ses alanı iki oktavdır ama bazen orta tel kullanılarak iki buçuk oktava çıkabilir. … Mızraplı tamburda mümkün olmayan uzun ve bitişik nağmeler yaylı tambur ile icra edilebilmektedir.

Tambur nedir özellikleri nelerdir?

Yaylı ve telli olarak kullanılan tanbur; gövdesi yarım bir elmayı anımsatan, uzunca saplı bir çalgıdır. Gövdesinin çapı ortalama olarak 35 cm' tir. Yaylı çalgılarda kullanılan rezonans tahtası, tanburda ahenk tahtası adı ile kullanılmaktadır. … Yedi telli olarak kullanılan tanbur, 3 oktavlık bir ses aralığına sahiptir.

Tambur nereye ait?

Tüm bu bilgiler bizlere, “Tambur” kelimesinin kökeninin Hitit ve Sümerlerin yaşadığı çağlara kadar gittiğini göstermektedir. “Tambur” sözcüğü, sonraları İran'da ve Orta Asya'da, daha çok bağlamaya benzeyen armudi gövdeli, uzun saplı çalgıların da ortak adı olarak kullanılmıştır.