Genel soru

Tambur nasıl çalgı?

admin

Yaylı ve telli olarak kullanılan tanbur; gövdesi yarım bir elmayı anımsatan, uzunca saplı bir çalgıdır. Gövdesinin çapı ortalama olarak 35 cm' tir. Yaylı çalgılarda kullanılan rezonans tahtası, tanburda ahenk tahtası adı ile kullanılmaktadır.Dec 26, 2019

Tambur nasil çalgı?

Sağ elin baş, işaret ve orta parmakları ile tutulan mızrap, tellere geniş yüzüyle değil, diklemesine dar yüzüyle vurulur. Bu vuruş, çalgının tok ses vermesini sağlar. Mızrabı böyle tutulan başka çalgı yoktur.

Yaylı Tambur hangi yöreye aittir?

Yayla çalınan uzun boyunlu çalgılara, Türkiye'de yaylı tanbur adı verilir. Elimizde bulunan çalgı, parşömenle tutturulmuş, tencere biçimli bir cümbüş gövdesine sahiptir. Çok uzun olan boyun kısmı bir sazdan alınmıştır. Kökeni Anadolu olan bu estrüman, 19. yüzyılda Tanburi Cemil Bey tarafından icat edilmiştir.

Tambur ne ile çalınır?

Yaylı tambur, gövdesi iki dizin üstüne sapı yere dik olarak konularak, viyolonsel yayına benzer bir yayla çalınır. Ses alanı iki oktavdır ama bazen orta tel kullanılarak iki buçuk oktava çıkabilir. … Mızraplı tamburda mümkün olmayan uzun ve bitişik nağmeler yaylı tambur ile icra edilebilmektedir.

Tambur Nedir Tarihçesi?

Tanbur, Türk makam müziğinde kullanılan telli ve mızraplı bir çalgıdır. Tarihi süreç içinde farklı biçimlerde ve boyutlarda kullanılmış olan tanburun, on yedinci yüzyıl sonlarında Osmanlı Dönemi'nde gelişimi hızlanmış, on sekizinci yüzyılda yeni şekli ve icrasıyla oldukça itibar kazanmıştır.

Tambur ların özellikleri nelerdir?

Tambur”un gövdesi, ahşap dilimlerin yan yana yapıştırılmasıyla elde edilen bir yarım küre biçiminde olup çapı 35 cm kadardır. Yaklaşık 104 cm olan sap, bir takoza gömülerek gövdeyle birleşir. Burguluk sapın uzantısıdır.