Kitap

Süt dişi nedir

admin

Süt dişi doğumdan yaklaşık 6 ay sonra ağız içinde görüntü vermeye başlayan süt dişleri 2.5 -3 yaşında tamamlanan dişlerdir. Süt dişlerinin önemi toplumumuzda her geçen gün daha iyi kavranmaktadır. “Ne de olsa altından daimi gelecek, çürümesinin yada çekilmesinin önemi yoktur!” bakış açısı tamamen yanlıştır.

Süt dişi nerede olur?

7 yaşında alt çenede bulunan ön dişlerden başlayarak 8 yaşın sonuna kadar, 9 yaşından başlıyarak 12 yaşına kadar da diğer süt dişleri değişerek yerlerini daimi dişlere (kalıcı dişler) terkederler.

Sallanan süt dişi nasıl çekilir?

Yeterince sallanan bir diş, hafif bir baskı ile düşecektir. Çocuğunuz yardım istemez ise, dişini çekmeye çalışmayın. Çoğu süt dişi eninde sonunda kendiliğinden düşecektir. Normal düşmesi gerektiği gibi düşmeyen bir dişten endişe ediyorsanız, çocuğun dişini evde çekmeye çalışmak yerine onu bir diş hekimine götürün.

Süt dişi dökülmezse ne olur?

Eğer süt dişleri dökülmezse yetişkinlik döneminde de ağızda süt dişleri görülür. Kalıcı dişler kadar sağlam olmayan süt dişlerinin en önemli özelliği çabuk çürümeleri ve sonrasında tedaviye cevap vermemeleridir. Yetişkinlikte ağızda süt dişinin olması ayrıca önemli estetik sorunlardan bir tanesidir.

Süt dişi hangi durumlarda çekilir?

Ağrılı süreçle birlikte tedavi halen gerçekleştirilmez ise diş apsesi dediğimiz yüzde yanakta veya diş çevresinde şişme meydana gelebilir. Bu durumlar süt dişlerinin tedavisi için geç kalındığının dişin çekilmesi gerektiğinin göstergesidir.

Bebeklerde süt dişleri kaç tane olur?

Bu dişleri takiben üst kesici dişler ve alt/üst yan kesici dişler çıkar. Ardından birinci süt azı dişleri ve köpek dişleri çıkarken, en son ikinci süt azı dişleri çıkar. Süt dişlerinin çıkması ortalama 2,5-3 yaşında tamamlanır. Bir bebekte alt ve üst çenede 10'ar tane olmak üzere toplam 20 tane süt dişi vardır.

Bebeğin ilk dişi çıktığında ne yapılır?

Diş buğdayı, bebeğin ilk dişi çıktığında yapılan eski bir Türk geleneğidir. Anadolu'nun her yöresinde kendine has yapılan diş buğdayı genellikle aile arasında olur. Bunun yanında dişi ilk gören kişinin bebeği baştan ayağa donatması da geleneğin diğer bir unsurudur.

Süt dişi acıtmadan nasıl çekilir?

Dişi steril gazlı bezle tut. Eğer dişin acısız çıkacak kadar gevşek olduğunu düşünüyorsan bir parça steril gazlı bezle dişi kavrayıp döndür. Diş çıkmaya hazırsa yuvasında kolayca dönecek ve canını acıtmadan yerinden çıkacaktır.