Kitap

Sümele manastırı tarihi

admin

Güncel hali 13. yüzyıla dayanmaktadır. Sümela Manastırı hakkında birçok rivayet bulunmaktadır. Fakat en yaygın rivayet; Sümela Manastırı'nın Bizans İmparatoru I. Theodosius zamanında (375- 395), Atina'dan buraya gelen Sophranios ve Barnabas isimli iki rahip tarafından kurulmuş olduğudur.

Sümela Manastırı hangi döneme aittir?

Kilisenin MS 365-395 tarihleri arasında inşa edildiği sanılmaktadır. Anadolu'da sıkça rastlanılan Kapadokya kiliseleri tarzında yapılmıştır; hatta Trabzon'da Maşatlık mevkiinde benzeri bir mağara kilisesi daha vardır.

Sümela Manastırı’nın hikayesi nedir?

İnanışa göre burayı Atina'lı Barnabas ile Sophronios adlı iki rahip yapmıştır. Bu iki rahip rüyalarında Hz. isa ve Hz.Meryem'i görmüş ve gördükleri yer Sümela'nın bulunduğu yerdir. Birbirinden habersiz olarak yola çıkan bu iki rahip birbirlerine gördüğü rüyayı anlatınca beraber manastırın temelini atmışlardır.

Sümela Manastırı kaç TL?

2021 Haziran ayı itibariyle 2. ve 3. etap bölümlerinin açılması ile birlikte Sümela Manastırı Giriş Ücreti 75₺ olarak düzenlendi. Ayrıca, Altındere Milli Park Giriş ücretini ve dolmuş ile çıkmak için 8₺ ücret ödemeniz gerekiyor.

Sümela Manastırı kimlere ücretsiz?

Öğretmen, 18 yaş altındaki ilk ve orta öğrenim öğrencilerinden ücret alınmamaktadır. Ayrıca, Sanat Tarihi, Arkeoloji ve Müzecilik bölümlerinde öğrenim gören üniversite öğrencileri ve 65 yaş üstü Türkiye Cumhuriyeti Vatandaşlarından ziyaretleri sırasında Sümela Manastırı giriş ücreti alınmamaktadır.

Sümela Manastırı tarihi mekan mı tarihi eser mi?

1.C. En önemli tarihi mekanlarımızdan biri olan Sümele Manastırı Trabzon'un sınırları içerisindedir. 4. yüzyılda inşa edilen manastır, 6. yüzyılda onarılmış ve 13. yüzyılda restore edilmiştir. 6 katlı ve 100 basamaklı olan Sümele Manastırı 400 metrekare büyüklüğündedir.

Sümela Manastırı Geçmişte hangi amaçla kullanılmıştır?

Sümela Manastırı'nın bulunduğu konum itibarıyla Ortaçağ'da bir sürgün yeri olarak kullanıldığını, Metropolit düzeyinde din adamlarının sürgün cezasının Sümela'da infaz edildiğini ifade eden Köse, “Manastırlarda, bağlı oldukları Metropolitlik ya da Başpiskoposluklar tarafından görevlendirilen idareciler bulunur.

Sümela Manastırını önemli kılan nedir?

Bölgenin en önemli manastırı olan Sümela, kurulduğu dönemden itibaren keşiş yetiştiren bir okul misyonunu taşıyordu. Manastırı önemli kılan asıl özellik ise mucize gerçekleştirdiğine inanılan bir ikonaya sahip olmasıydı. Sümela Manastırı'nın tarihi, Karadenizli Rumlar tarafından anlatılagelen efsaneye dayanıyor.