Kitap

Romatizmal mitral kapak hastalığı

admin

En sık görülen (yüzde 80 oranında) hatta yüzde 85 denebilir, romatizmal mitral kapak tutulumudur. Bunun sonucunda kalbin sol kulakçığıyla sol karıncığı arasında bulunan mitral kapakçığın kireçlenmesi veya dokunun zedelenmesi, her ikisi sonucunda mitral kapak hastalığı hem kaçak hem yetmezlik oluşabilir.Mar 2, 2020

Romatizmal mitral kapak hastalığı nedir?

Mitral kapakta darlık ya da yetmezlik sonucu istirahat halinde ya da iş yapmakla ortaya çıkan çarpıntı, nefes darlığı, yorgunluk ve kanlı balgam şikayetlerinin belirmesine, mitral kapak hastalığı denir. Mitral kapak hastalıkları ülkemizde en sık romatizmal kalp hastalığına bağlıdır ve mitral darlığı şeklindedir.

Romatizmal kalp kapak hastalığı nedir?

Akut romatizmal ateş ya da farklı bir deyişle kalp romatizması, bademcik iltihabına yol açan A grubu streptokok bakterisinin neden olduğu bir rahatsızlıktır. Tedavi edilmeyen boğaz enfeksiyonu sonrasında gelişen bir tür romatizmal hastalık olan kalp romatizması, özellikle 5 ile 15 yaş aralığındaki çocuklarda görülür.

Kalp kapakçığı romatizması öldürür mü?

Bunların haricinde kişilerde mide bulantısı, baş dönmesi, göğüs ağrısı, düşük ya da yüksek kan basıncı, düşük ya da yüksek nabız kalp romatizmasının belirtilerindendir. Erken dönemde bu belirtiler hastalarda kaybolabilir. Ancak tedavisi iyi sağlanmaz ise, kalp harabiyetine sebep olarak yıkıcı sonuçlara neden olabilir.

Mitral kapak yetmezliği olanlar nelere dikkat etmeli?

Kalp kapakçık hastalarının tedavisinde erken teşhis ve tedavi oldukça önemlidir. Bu nedenle 1 ve 2. düzey yetmezliği olanların kontrolleri aksatmaması gerekir. İleri düzey yetmezliklerde ise kalp kapakçığının tamir edilmesi ya da değiştirilmesi için mitral kapak ameliyatı yapılması gerekir.

Kalp kapağında kaçak olursa ne olur?

Kaçak miktarı arttığında çarpıntı, nefes darlığı, çabuk yorulma gibi semptomlar görülebilir. Bu durumda tedavi uygulanır. Romatizmal ateş; Tedavi edilmemiş bir bakteriyel enfeksiyon (genellikle boğaz enfeksiyonu) nedeniyle oluşur. Çocukluk döneminde geçirilmiş bir enfeksiyon kalp kapaklarını etkileyebilir.

Kalp romatizma hangi tahlilde çıkar?

Romatizma teşhisi 'nde hemogram (kan sayımı), sedimantasyon oranı (sedim, eritrosit sedimentasyon hızı), Romatoid faktör (RF), ANA (antinükleer antikor), idrar tahlili, doku biyopsileri, aspirasyonlar ve röntgenler kullanılmaktadır.

Kalp romatizması düzelir mi?

Genellikle 1-2 hafta içerisinde düzelir. Nadir olgularda belirtiler 15 haftaya kadar sürebilir. Kalp romatizması tedavisi amacı, kalan A grubu streptokok bakterilerini yok etmek, iltihabı kontrol etmek ve hastalığın tekrarlamasını önlemektir.