Genel soru

Rasyonalizm temel görüşü nedir?

admin

Akılcılık; usçuluk veya rasyonalizm olarak da adlandırılan, bilginin doğruluğunun duyum ve deneyimde değil, düşüncede ve zihinde temellendirilebileceğini öne süren felsefi görüş.Akılcılık; usçuluk veya rasyonalizm olarak da adlandırılan, bilginin doğruluğunun duyum ve deneyimde değil, düşüncede ve zihinde temellendirilebileceğini öne süren felsefi görüş.

Akılcılık Hangi akım?

''Akılcılık'' ve ''Usçuluk'' isimleriyle de bilinen Rasyonalizm, gerçek bilgiye sadece zihin yoluyla ulaşılabileceğini savunan felsefi bir akımdır. Rasyonalist düşünürler, şüphecilerden farklı olarak ''doğru'' ve ''mutlak'' bilgiye ulaşmanın mümkün olduğunu savunurlar.

Descartes neyi savunuyor?

Descartes, bugüne kadar güvenilir kabul ettiği her şeyi duyular vasıtasıyla aldığını söyleyerek, onların bilgisine güvenilemeyeceğini, bu sebepten ötürü her şeyden şüphe ederek işe başlayacağını söylemiştir. Descartes'ın şüpheciliği geçicidir; amacı, kesin ve bizzat kendisinin elde ettiği bir bilgiye varmaktır.

Rasyonalizmde bilginin kaynağı nedir?

→ (Empirizm) • Bilginin kaynağı akıldır. →(Rasyonalizm) • Bilginin kaynağı hem akıl hem deney(im)dir. Bilginin Kaynağı sezgidir. Tüm bilginin ilk kaynağının deneyim olduğunu savunan yaklaşımın bir diğer ortak görüşü, insan zihninin doğuştan boş bir levha (tabula rasa) olduğudur.

Doğru bilginin kaynağı akıldır diyen filozof kimdir?

Sokratesʼin öğrencisi olan Platon, rasyonalist bir filozoftur. Ona göre genel geçer, zorunlu ve kesin bilgi doğuştan gelir. Bu bilgiler ancak akılla elde edilir.

Descartes bilginin kaynağını ne olarak kabul eder?

Descartes'in 'düşünüyorum o halde varım' (cogito ergo sum) şeklinde ifade ettiği düşünen öznenin varlığına dair dolaysız, açık-seçik ve kesin bilgisi, sezgisel bir bilgi olmakla algının ve akıl yürütme sürecinin tüm dolayım ve karmaşıklığından arındırılmış bir bilgidir.