Genel soru

Paylı mülkiyet nasil olur?

admin

Paylı mülkiyet Medeni Kanun'un 688. maddesinde; “Paylı mülkiyette birden çok kimse, maddî olarak bölünmüş olmayan bir şeyin tamamına belli paylarla maliktir.” şeklinde düzenlenmiştir. Ayrıca maddi anlamda bölünmeyen bütünün üzerinde bahsedilen payların oranı belirlenmemiş ise payların eşit olduğunu söyleyebiliriz.

Paylı mülkiyet nedir örnek?

Paylı mülkiyetin ülkemizdeki en çok bilinmekte olan örneğini ise kamuoyunda toprak tapu olarak bilinmekte olan ve tek bir arsanın, arazinin diğer bir tabir ile parselin çok sayıda insana satılması neticesinde oluşan mülkiyet durumu olmaktadır.

Müstakil paylı mülkiyet nedir?

Tek bir sahibi olan ve kadastral paftalarda hissedarı bulunmayan tapuya, müstakil tapu adı verilir. Kısaca taşınmaz üzerinde tek bir hak sahibinin bulunması durumudur. Müstakil tapu sahibi gerçek bir kişi olabileceği gibi, özel ve tüzel kişiler statüsünde de bulunabilir.

Paylı mülkiyet tapu nedir?

Paylı mülkiyet: Paylı mülkiyette, gayrimenkulün her bir maliki gayrimenkulün belli bir payına sahiptir. Bu sebeple paylı mülkiyette bulunan bir gayrimenkulün tapu kaydında her bir malikin ne kadar payı olduğu belirtilmektedir.

Paylı mülkiyet nasıl oluşur?

Bir kimsenin tek başına maliki bulunduğu malın bir kısmının örneğin, ½'sinin mülkiyetini diğer bir kimseye devretmesi halinde de, bu mal üzerinde Paylı Mülkiyet meydana gelir.

Pay mülkiyeti ne demek?

Paylı ya da müşterek mülkiyet; Türk Medeni Kanunu'na göre bir şeyin üzerinde birden fazla kişinin hisse sahibi olmasına verilen isimdir. Paylı mülkiyette tek bir mülkiyet hakkı olur ve mal üzerindeki bu hak birden fazla kişiye aittir.