Genel soru

Parlayıcı sıvı maddeler nelerdir?

admin

Parlama noktası 37°C'nin altında ve buhar basıncı 3 kg/cm²'den az olan sıvılar parlayıcı sıvı olarak adlandırılır. Parlama derecesi 37°C veya daha yukarı olan sıvılar ise yanıcı sıvı olarak nitelendirilmektedir. Parlayıcı sıvılar, yapıları gereği buharlaşır niteliktedir ve birçoğunun buharı çıplak gözle görülemez.Parlama noktası 37°C'nin altında ve buhar basıncı 3 kg/cm²'den az olan sıvılar parlayıcı sıvı olarak adlandırılır. Parlama derecesi 37°C veya daha yukarı olan sıvılar ise yanıcı sıvı olarak nitelendirilmektedir. Parlayıcı sıvılar, yapıları gereği buharlaşır niteliktedir ve birçoğunun buharı çıplak gözle görülemez.

Parlayıcı sıvılar hangileri?

Bilinen, “yanıcı parlayıcı ve patlayıcı” sıvıların başında petrol ürünleri gelir (benzin, benzol, mazot, tiner gibi). Yanıcı sıvılar buharlaşarak hava ile karışıp patlayıcı ortam oluştururlar.

Yanıcı sıvı maddeler nelerdir?

Tutuşma noktası 60.5 – 93 ºC arasında olan maddelere yanıcı sıvılar denir. Katran, fuel oil, motor yağları yanıcı sıvılardır. Tutuşma noktası 60.5 º C den aşağı olan maddeler ise alev alabilen sıvılardır. Örneğin benzin, benzol, toluol, etil asetat, butanon, gazyağı, motorin, butanol alev alabilen sıvılardır.

Patlamanın temel sebepleri nelerdir?

Bir patlamanın meydana gelebilmesi için aşağıdaki faktörler aynı anda mevcut olmalıdır:

  • Üretim prosesi veya civarda yanıcı madde.
  • Oksijen (hava)
  • Tutuşturma kaynağı
  • Oksijen ile yanıcı madde arasında belli bir oran.

Hangi sıvılar yanar?

Sıvı yakıtlar: Benzin, gazyağı, alkoller, eter, ketonlar, aminler, benzen vs… Gaz yakıtlar: Asetilen, hidrojen, metan, etan, propan, butan… Oksijen miktarı da yanmayı etkileyen bir faktördür: Yeterli oksijen varsa tam yanma olur (alevli yanma). Oksijen yetersiz ise kısıtlı yanma olur (akkor yanma).

Ispirto parlayıcı sıvı mıdır?

İspirto, İngilizcede "denatured alcohol" olarak adlandırılan yanıcı ve zehirli bir maddedir. Oda sıcaklığında sıvı halde bulunur. İspirto, etil alkolün içecek olarak ve gıdalarda kullanılmamasını sağlamak için içine metil alkol katılarak üretilir. Tehlikesinden dolayı tanınması için renklendirilmiştir.