Kitap

Pandemi sürecinde işten çıkarma cezası

admin

Bu madde hükümlerine aykırı olarak iş sözleşmesini fesheden işveren veya işveren vekiline, sözleşmesi feshedilen her işçi için fiilin işlendiği tarihteki aylık brüt asgari ücret tutarında idari para cezası verilir.May 11, 2021

İşten çıkarma yasağı cezası ne kadar 2021?

Bu yükümlülüklere uyulmaması halinde işverene, işten çıkarılan her işçi için idari para cezası uygulanması öngörülmüştür. Bu ceza her işçi için 1.145 TL (2021 yılı) olarak belirlenmiştir.

Beni işten çıkardılar ne yapmalıyım?

Dolayısıyla sözlü olarak işten çıkarılan işçi ne yapmalı sorusuna da aynı cevabı vermek mümkündür. İşçinin ilk önce yazılı bir bildirim talep etmesi en iyisidir. Buna rağmen işverenin yazılı bir bildirim vermeye yanaşmadığı durumlarda e-mail ve faks gibi yazışmalar üzerinden irtibat kurmak tercih edilebilir.

Pandemi sürecinde hangi kodla işten çıkarılır?

Pandemi nedeniyle işten çıkarmanın yasak olduğu 2020'de 176 bin 662 işçi "Kod-29" maddesi kullanılarak işten atıldı. Bu işçiler ne tazminat alabildi ne de İşsizlik Fonu ödemelerinden yararlanabildi.

Hangi kodlardan işçi çıkarmak yasak?

Türkiye'de pandemi sürecinde işten çıkarmalar yasaklandı. Geçtiğimiz günlerde bu yasak, 17 Mayıs tarihine kadar uzatıldı. İşverenler açısından bu yasağın tek istisnası ise Kod 29. Bu kapsamda işveren, işçilerin ahlak ve iyi niyet kurallarına uymadığı gerekçesiyle işten çıkarmaya başvurabiliyor.

Deneme süresinde işten çıkarılabilir mi?

Deneme süresi içinde taraflar iş sözleşmesini bildirim süresine gerek olmaksızın ve tazminatsız feshedebilir. İşçinin çalıştığı günler için ücret ve diğer hakları saklıdır”, … Bu nedenle, deneme süresi içinde işten ayrılan işçi veya işçiyi işten çıkaran işveren karşı tarafa ihbar tazminatı ödemek zorunda değildir.

İşveren Isciyi ne zaman Cikarabilir?

İşveren işçiyi işten çıkarmak istediğinde, işçiye önceden durumu bildirmelidir. İşverenin, işçinin hizmet süresi 6 aydan az ise 2 hafta, 6 ay-1,5 yıl arasında ise 4 hafta, 1,5 yıl-3 yıl arasında ise 6 hafta ve 3 yıldan fazla ise 8 hafta önce, işçiyi işten çıkaracağını işçiye bildirmesi gerekmektedir.

İşveren çıkış kodunu değiştirebilir mi?

İşçinin işten ayrılmasının ardından 10 gün geçmemişse, hiçbir sorun olmayacaktır ve işveren işten ayrılış kodunu dilediği gibi değiştirebilir. … İşten ayrıldıktan 10 günlük süre geçtikten sonra ise artık işverenin düzeltme yapması mümkün olmayıp, işyerinin bağlı olduğu Sosyal Güvenlik Merkezine başvurması gerekmektedir.