Kitap

Mide sorunu olan oruç tutabilirmi

admin

Mide ve bağırsak kanseri olanlar, ülseri ve yeni geçirilmiş mide kanaması, ülserle seyreden bağırsak hastalığı olanlar oruç tutmamalıdır. Oruç tutma konusunda ısrarlı iseler, gerekli uyarı ve düzenlemeler yapılmalıdır. Reflü, mide içeriğinin mideden yemek borusuna doğru kaçmasıdır.

Gastriti olan biri oruç tutabilir mi?

Gastrit ve reflü şikayeti olanlar tabii ki oruç tutabilirler. Çünkü uzun süren açlıkta mide dinlenmiş olur. İlaçlarını sahurda ve iftarda almalarında sakınca yoktur ve oruç, mide şikayetlerinde artışa neden olmaz.

Mide rahatsızlığı olanlar sahurda ne yemeli?

Orucumuzu, bir bardak su, bir hurma ya da bir bardak ballı ılık su ile açılırsa hem vücudun şeker düzeyi dengelenmil olur hem de midedeki asit oranı dengelenerek olası mide rahatsızlıklarının önüne geçilebilir. Oruç açıldıktan sonra yemeğe salçasız ve baharatsız sebze ya da mercimek çorbası başlanmalıdır.

Sahurda mide ağrısına ne iyi gelir?

Ramazan'da mide problemlerinin önüne geçmek için… Sahurda süt, yoğurt, peynir gibi besinlerden oluşan hafif bir kahvaltı yapılmalı ya da çorba, sebze ve zeytinyağlı yemeklerden oluşan mideyi rahatsız etmeyecek bir öğün tercih edilmelidir.

Mide reflüsü olanlar oruç tutabilir mi?

Oruç esnasında reflü tedavisine rağmen midesinde yanma,ağrı,bulantı,kusma, ağza acı su gelmesi gibi yakınmalar ortaya çıkıyorsa bu hastaların oruç tutması sakıncalıdır.Oruç öncesinde belirgin yakınması olmayan, fakat oruç esnasında alınan önlemlere rağmen giderek artan şikayeti olan hastaların mutlaka doktora …

Reflüsü olanlar nasıl oruç tutmalı?

İftar veya sahurda ağır yemekler yemeyin, yemeğin ardından hemen yatağa girmeyin. Bu durum reflü şikayetini daha da artırır. Evre A reflüsü olanlar ilaç alarak oruç tutabilirler. Kanama, darlık ya da deformasyon gibi komplikasyonları olmayan hastalar, eğer ülserleri tamamen iyileşmişse oruç tutabilirler.

Oruçluyken mide neden yanar?

Oruçluyken aşrı derecede mide yanması yaşıyorsanız aman dikkat! Mide yanmasının temel nedeni aşırı mide asidi üretimidir. Mide asidi, sindirimin zor olduğu gıdaları parçalamak için daha çok salgılanır ve midenizde herhangi bir yara varsa (ülser gibi) bu bölgede yanma yaratabilir.

Reflü hastaları ramazanda ne yapmalı?

Reflü hastaları oruçken yemek programlarından uzak durmalıdırlar. Yakınmaları çok arttığında mide koruyucu ilaçlarını almalıdır. İftarda fazla miktarda gıda tüketilmemeli, az miktarda, küçük porsiyonlarla beslenme tercih edilmeli, yavaş yavaş ve iyi çiğnendikten gıdalar mideye gönderilmeli.