Genel soru

Kindi ilimleri kaça ayırır?

admin

Öncelikle Kindî ilimleri dinî ve insanî diye ikiye ayırır. Dinî (ilâhî) ilimlerin kaynağı vahiydir. Vahiy ise istek ve iradeye gerek kalmadan, çaba harcamadan, mantık ve matematik yöntemlerine başvurmadan Allah'ın peygamberlerin temiz ruhlarını aydınlatmasıyla oluşan bir bilgidir.

Kindinin temel olarak ilimleri ayırdığı kategoriler nelerdir?

Fizik, matematik/psikoloji ve metafizik, teorik ilimleri; ahlak ve siyaset ise pratik ilimleri ifade eder. Kindî'nin bu tasnifinde ilmü'n-nefs olarak ifade edilen ilim, duyular âleminde yer alan varlıklardan elde edilen bilgilerin metafizik bilgiden de yararlanarak tasdik sürecini tamamlamasını ifade eder.

Farabi aklı kaça ayırır?

Farabi, Aristoteles'in De Anima (Kitabu'n-nefs) adlı eserinden hareketle aklı dörde ayırır.

Kindiye göre vahiy nedir?

Filozof vahiy kavramını açıklarken değişik bir terminoloji kullanır. Kindi, vahyin, istek ve irade dışı bir bilgilenme olarak, hiçbir çaba harcamadan mantıki ve matematik yöntemlere başvurmaksızın Allah'ın peygamberlerin tertemiz ruhlarını aydınlatması sonucu oluştuğunu belirtir.

El Kindi kimdir hayatı ve eserleri?

ElKindi, bir filozof, matematikçi, fizikçi, astronom, hekim, coğrafyacı ve hatta müzikte bir uzman idi. Ortaçağ Avrupası'nda "Alchindus" adıyla tanınan, ilk İslam filozofudur. El Kindi, 801 yılında Irak'da Küfe'de doğmuştur. Tam adı Ebu Yusuf Yakub bin İshak elKindi'dir.

Kindi metafiziği nasıl tanımlamıştır?

Kındî'ye göre felsefe, varlığın hakikatinin bilgisini arar. Bu yüzden Kındî metafiziğinin esas konusu Tanrı'dır. Eserlerinde Tanrı'nın varlığına ve niteliklerine dair ispat ve mantık yoluyla kanıtlar sunar.