Genel soru

Keramet nedir tasavvuf?

admin

Bir tasavvuf terimi olarak kerâmet, peygamberlik iddiası olmaksızın bir kişide harikulâde bir halin ortaya çıkmasıdır. 1 Tasavvufta kerâmet, 'kevnî, sûrî, maddî' veya 'hakiki, ilmî, manevî' olmak üzere ikiye ayrılır. Kevnî kerâmet, bazı olağanüstü haller göstermektir.

Kerâmet nedir diyanet?

Kerâmet, Allah'ın salih kullarına ihsan ettiği harikulade hallerdir. İstidrâc ise inanmayan, günahkâr insanlarda ortaya çıkan bir haldir. … Allah'ı bütün isim ve sıfatlarıyla birlikte tanımayan, O'na ibadette kusur eden, günahlardan sakınmayan, gaflette olan kişilerde görülen olağanüstü haller ise istidrâcdır.

Kerâmet sahibi kimlerdir?

Mûcize gibi kerametin de yaratıcısı ve hakiki sahibi Allah'tır. Sûfîler kerameti Allah Teâlâ'nın velî kuluna bir ikramı ve lutfu olarak kabul etmişler, Allah'ın kendisine itaat eden ve O'na yaklaşmaya çalışan velîlere bunu ihsan edeceğini söylemişlerdir.

Hakiki kerâmet nedir?

Keramet-i Hakiki ise ilim, ahlâk, mârifet ile ilgili olağanüstü durumlardır. Tasavvufta çoğunluğun görüşüne göre maddi keramet kısa zamanda uzaklara gidip gelmek, su üzerinde yürümek, açlık çekmemek gibi hallerdir.

Kerâmet hak mıdır?

Evliyânın kerâmetleri haktır, doğrudur. Ehl-i sünnet îtikadında olan ve İslamiyete uyduğu görülen kimselere, Allahü teâlânın âdeti dışında, [yani fizik, kimyâ ve fizyoloji kanunları dışında] ikram ettiği, ihsan ettiği şeylere (Kerâmet) denir. Bir Velî, kerâmet sâhibi olduğunu söylemez. Kerâmet göstermesini dilemez.

Mucize ve keramet ne demektir?

Mucize: Allah'ın peygamberlik iddiasında bulunan bir zatın elinde onun peygamberlik iddiasını doğrulayan tasdik eden harikulade olayı yaratmasıdır. … Mucizenin benzeri getirilemez. Keramet: İkram etmek, ihsan etmek şereflendirmek manasındadır. Tasavvufta salih bir kulun elinde görünen harikulade olaydır.