Kitap

Kdv tevkifatı ne demek

admin

KDV tevkifatı, satıcıya ödenen tutara ek olarak KDV'nin belirli bir oranda düşürülmesi ve vergi dairesine ödenmesi işlemidir. KDV Tevkifatı Nedir? KDV tevkifatı, satıcıya ödenen KDV değerinin tamamını ya da bir kısmını ana tutardan düşürerek direkt vergi dairesine ödeme uygulamasına verilen isimdir.May 13, 2021

KDV tevkifatı hangi durumlarda kesilir?

Tevkifat uygulanabilecek işlemler neler?

  • Bahçe, çevre, temizlik hizmetleri,
  • Bazı yapım işleri ve bunlarla ilişkili mimarlık mühendislik hizmetleri,
  • Teçhizat, demirbaş, makine ve taşıt gibi kalemlerin tamiratı,
  • Bakım, onarım hizmetleri,
  • Danışmanlık, denetim ve yapı denetim hizmetleri,
  • Yemek servisi hizmetleri.

Aug 23, 2021

KDV tevkifatı neden yapılır?

Vergi açısından bakarsak tevkifat kelimesi bölüşme ve kesinti yapma işlemlerini açıklamak için kullanılır. Devlet, alacağı katma değer vergisini (KDV) sadece satıcıdan almaz, onun yerine alıcı ve satıcı arasında bölüştürür. Bu şekilde ödemenin daha düzgün ve düzenli olmasına katkı sağlar.

KDV tevkifatı kimler yapar?

KDV mükellefleri tarafından, 5018 sayılı Kanuna ekli cetveller kapsamındaki idare, kurum ve kuruluşlara ifa edilen ve yukarıda belirtilmeyen diğer bütün hizmet ifalarında söz konusu idare, kurum ve kuruluşlar tarafından (5/10) oranında KDV tevkifatı uygulanır.

KDV tevkifat sınırı ne demek?

1 Temmuz 201 tarihinden itibaren, kapsamına giren her bir işlemin KDV dahil bedelinin 2.000 TL'yi aşmadığı takdirde, hesaplanan KDV tevkifata tabi tutulmayacaktır. 2.000 liralık sınırın aşılması halinde işlem bedelinin tamamı üzerinden tevkifat yapılacaktır.

Kimler Tevkifatli fatura kesmek zorunda?

Tevkifat Uygulanabilecek İşlemler Belirli yapım işleri ve bunlara ait mühendislik – mimarlık hizmetleri. Temizlik, bahçe ve çevre bakım hizmetleri. Özel güvenlik hizmetleri. Makine, teçhizat, demirbaş ve taşıtlara ilişkin tamirat, bakım ve onarım hizmetleri.

Tevkifatın mantığı nedir?

Tevkifat, vergi bakımından, vergiler üzerinde bölüşme ya da kesinti yapma anlamına gelir. Normal ya da irsaliyeli faturadan hiçbir farkı olmayan tevkifatlı faturayı diğerlerinden ayıran en önemli özellik ise, faturaya işlenen verginin alıcı ve satıcı arasında bölüştürülerek iki taraftan da vergi alınıyor olmasıdır.

Tevkifatlı fatura nedir neden kesilir?

Tevkifat, kesinti anlamına gelmektedir. Tevkifatlı fatura ise; Gelir Vergisi Kanununca (GVK) belirlenmiş sektörlerdeki gelir hizmetlerini gerçekleştiren işletmelerin, faturalarında ödemekle yükümlü oldukları KDV tutarını, tevkifat oranına göre alıcı ile birlikte ödemelerine denir.