Genel soru

Kapora ücreti geri alınabilir mi?

admin

Aracın toplam bedelinin bir kısmı yasal olarak kapora adı altında alınabilmektedir. Alıcı kaporayı yatırdıktan sonra aracı almaktan vazgeçerse ödenen bu tutar satıcının yaklaşımına göre iade edilir veya satıcının olur. Eğer satıcı aracı satmaktan vazgeçerse alıcı, kapora olarak ödediği parayı geri alır.

Kapora iade edilmezse ne olur?

Bu sebeple eğer sözleşme noterde veya tapuda yapılmadıysa; her ne kadar kapora “cayma parası” olarak verilmiş olsa da bu işlem geçersiz olacaktır. Böyle durumlarda alıcı; “kapora” niyetiyle verdiği parayı geri isteyebilecek; satıcı ise sözleşmeden cayarsa bu bedelin iki katını ödemek zorunda kalmayacaktır.

Kapora geri iade edilir mi?

Kaparo açıklamasıyla gönderilen para bağlanma parası olarak TBK 177 kapsamında kabul edilir. Sözleşmenin herhangi bir sebeple geçersiz olması veya dönülmesi durumunda verilenlerin iadesi gerekecektir. Kaparo yani bağlanma parasının da iadesi gerekir.

Kaporamı nasıl geri alınır?

Kaparo adı altında yapılan ödemelerin geri alınabilmesi için öncelikle yapılan ödemenin sözleşmede yer alıp almadığı incelenmeli. Yer alıyorsa sözleşmede bağlanan hukuki durum tespit edilmelidir. Sözleşmede bu yönde bir düzenleme bulunmuyorsa veya sözleşme bulunmuyorsa yapılan ödemenin T.B.K.

Taşınmaz alırken verilen kapora nasıl geri alınır?

Vatandaşlar kaparo ücretlerini verirken kesinlikle verdiklerine dair bir imzalı belge almalılar ve sözleşme kurulmadığı takdirde kaparo ücretini iade almalılardır.

Cayma parası ne demek?

Cayma parası, sözleşmeden cayılması halinde karşı tarafta kalmasına katlanılacak paradır. Cayma parası kararlaştırılmışsa, taraflardan herbiri sözleşmeden caymaya yetkili sayılır. Bu durumda parayı vermiş olan cayarsa verdiğini bırakır; almış olan cayarsa aldığının iki katını geri verir.