Kitap

Kan uyuşmazlığı hamilelik

admin

Gebelikte kan uyuşmazlığı nedir? Gebelikte annenin kanı Rh(-) babanın kanı da Rh(+) olduğunda anne baba arasında Kan uyuşmazlığı vardır. Bebek eğer Rh(+) bir kan grubu varsa anne adayının savunma mekanizması bebeğin kan hücrelerini yabancı bir madde olarak algılar ve onları parçalamaya yönelik bir mekanizma geliştirir.

Kan uyuşmazlığı olursa bebeği nasıl etkiler?

Kan uyuşmazlığı olan durumlarda annenin bebeğe karşı ürettiği antikorlar bebeğin kırmızı kan hücrelerini yok edebilir. Bu durum anemi başta olmak üzere ölü doğum, sarılık, bilirubin birikmesine bağlı olarak beyin hasarı, sağırlık ya da ölüm gibi sonuçlara neden olur.

Hamilelikte kan uyuşmazlığı olursa ne olur?

Kan Uyuşmazlığı Testi İlk gebelikte oluşan antikorlar bebeğe geçerek onun kan hücrelerine saldırmakta ve özellikte bebekte kan yetmezliği riski yüksek olmaktadır ancak antikor oluştuktan sonra bazı önlemler alınabilir. Bu uyarılma işlemi ilk doğumda %1 oranında oluşabilmektedir.

Kan uyuşmazlığı hamilelikte ne zaman yapılır?

Genellikle hamileliğin 28. Haftada kan uyuşmazlığı iğnesinin yapılması gerekiyor. Bebek doğduktan sonra da bebeğin kan grubuna bakılıyor. Eğer bebeğin kan grubu RH(-) ise anneye ikinci bir iğneye gerek yok. Ama bebeğin kan grubu pozitif ise bu kez anneye ikinci bir iğne yapılıyor.

Gebelikte kan uyuşmazlığı iğnesi yapılmazsa ne olur?

Gebelikte kan uyuşmazlığı iğnesi yapılmaması durumunda, bebek doğduğu anda sarılığın iyileştirilmesi için fototerapi ve kanın değiştirilmesi için transfüzyon yapılması gerekebilir. Kan uyuşmazlığı iğnesinin uygulanmaması, bir sonraki ve ilerleyen dönemdeki diğer gebeliklerde sorun çıkmasına neden olabilir.

Kan uyuşmazlığı bebekte hangi hastalıklara sebep olur?

Rh kan uyuşmazlığı gelişmesi halinde bebekte sarılık, anemi, beyin hasarı ve kalp yetmezliği görülür. Hatta tedavi edilmediği durumlarda bebeğin ölümüne yol açar.

Eşler arasında kan uyuşmazlığı olursa ne olur?

Kan uyuşmazlığı, genelde annenin Rh (-) iken, babanın ise Rh (+) olması ve doğacak olan bebeğin ise kanının baba gibi pozitif olması durumunda oluşur. Anne adayının doğum öncesi kan grubunun bilinmesi gerekir. Genelde %98 oranında ilk gebelikte herhangi bir sorun çıkmaz.

Anne negatif baba negatif bebek ne olur?

BİLİMSEL incelemelere göre, anne ve babanın Rh negatif olduğu durumlarda bebeğin pozitif olma şansı yok. Ancak anne ve baba pozitif ise bebeğin hem negatif hem de pozitif kan taşıma olasılığı vardır. Biri A, diğeri B grubunda olan çiftin çocukları A, B, AB ve 0 kan grubunda olabilir.