Genel soru

Kalbi besleyen koroner damarlar nerede bulunur?

admin

Genelde iki ana koroner arter vardır, sağ koroner arter ve sol koroner arter. Bunların her biri aortanın başlama noktasından (kökünden), aorta kapağının hemen üstünden çıkarlar. Sol koroner arter, sol aortik sinustan, sağ koroner arter de sağ aortik sinustan ayrılır.

Kalbi besleyen damarlar hangi tabakada?

Orta tabaka (Myocardium) Kalbin en kalın tabakasıdır. Pompalama görevi gören ventriküller de atriumlara göre özellikle sol ventrikülde daha kalındır. Kalbin uyarı ve ileti sistemine ait hücreler, sinirler ve kalbi besleyen koroner damarlar bu tabakada bulunur.

Kalbi besleyen koroner arterler hangi damardan çıkar?

Kalbi besleyen 3 ana koroner damar ile bunlardan dallanan yan damarlardan meydana gelir. Kalbi besleyen ana koroner damarlar sol ön inen arter, sol sirkümflex arter ve sağ koroner arterlerdir.

Koroner arterler nereden çıkar?

Ana atardamarımız olan aort üzerindeki 2 adet delikten sağa ve sola olmak üzere koroner arterler çıkar. Sola giden damar da öne ve yana olmak üzere 2 dal şeklinde ayrılır. Yani kalbimizde 3 ana koroner arter bulunur. Ana koroner arterlerden çıkan binlerce damar dalı kalp kası içinde ağ gibi yayılmıştır.

Koroner damarlar nereleri besler?

Kalp kasının en büyük bölümünü sulayan damardır, dolayısıyla kalbin en önemli damarıdır. Bu damara bağlı miyokart infarktüslerinde kalp kası hasarı daha büyük olur. Sağ koroner arter, sağ kulakçık ve karıncığı ve iki karıncık arası bölmenin arka kısmını besler.

Kalbin ana damarı hangisi?

Kalbi bir sağda ve ikisi solda olmak üzere 3 atardamar (koroner arter) beslemektedir. Bu damarların ve diğer damarların tümü önemlidir. Ama en önemlisi sol ana koroner arter adı verilen damardır.