Genel soru

Kadeş antlaşmasının anlamı nedir?

admin

Kadeş Antlaşması, MÖ 13. yüzyılın başında, bazı kaynaklara göre MÖ 1285 bazı kaynaklara göre ise MÖ 1296 yılında yapılan Kadeş Savaşı sonunda Mısır Firavunu II. Ramses ile Hitit Kralı III. Hattuşili arasında imzalanmış barış antlaşmasıdır. Suriye topraklarının paylaşılması ile neticelenmiştir.Kadeş Antlaşması, MÖ 13. yüzyılın başında, bazı kaynaklara göre MÖ 1285 bazı kaynaklara göre ise MÖ 1296 yılında yapılan Kadeş Savaşı sonunda Mısır Firavunu II. Ramses ile Hitit Kralı III. Hattuşili arasında imzalanmış barış antlaşmasıdır. Suriye topraklarının paylaşılması ile neticelenmiştir.Jun 25, 2012

Kadeş antlaşmasının orjinali nerede?

Şu güne kadar kaydedilmiş-bulunmuş en eski uluslararası antlaşmadır. Boğazköy (Hattuşaş) kazılarında bulunan kil tablet örneği, İstanbul Arkeoloji Müzesi'nde sergilenmektedir. Antlaşma metninin büyütülmüş bir kopyası ise New York'taki Birleşmiş Milletler Binası'nda bulunmaktadır.

Kadeş antlaşmasının önemi nedir?

Tarihteki ilk yazılı barış antlaşması olarak bilinen Kadeş Antlaşması, M.Ö 1280'de, Mısırlılar ve Hititliler arasında imzalanmıştır. … Bununla birlikte Kadeş Antlaşması, Doğu'daki ticaret yolları sebebi ile o bölgeyi ele geçirmek isteyen Asur Devleti'nin yarattığı tehdide karşı birlik olma amacını da barındırmıştır.

Kadeş bugün neresi?

Kadeş, (Antik Mısır dilinde: Kode / bugün Telen-Nebi Mind), Suriye'nin Humus valiliğinde, Asi Nehri kıyısında antik kent. Eski Mısır kaynaklarından ilk kez III. Tutmosis'in (hd MÖ 1504-1450) Filistin'deki Megiddo'da Kadeş prensi önderliğindeki bir ayaklanmayı bastırması dolayısıyla sözü edilir.

Kadeş antlaşmasının en önemli özelliği nedir?

Hattuşili tarafından imzalanmıştır. – Bu anlaşma dünya tarihinde eşitlik ilkesine göre imzalanan ilk antlaşma özelliğine de sahiptir. – Kadeş Antlaşması çivi yazısı ile Gümüş plakalar üzerine Akatça olarak yazılmıştır. … Böylece tarihin en önemli ve ilk yazılı antlaşması olarak tarih kayıtlarında yerini almıştır.

Kadeş nerede imzalanmıştır?

Mısır'da tapınakların duvarlarına kazınan antlaşmanın bir nüshası da, Boğazköy (Boğazkale) kazılarında kil tablet olarak bulunmuş olup Istanbul Arkeoloji Müzesinde sergilenmektedir. Kadeş antlaşmasının Hattuşa'da bulunan çivi yazılı tabletinin büyütülmüş kopyası New York'ta Birleş-miş Milletler Binasında asılıdır.