Kitap

Işyeri iş güvenliği yönetmeliği

admin

İş sağlığı ve güvenliği ile ilgili kanunlar ve yönetmelikler nelerdir?

İş Sağlığı ve Güvenliği İle İlgili Mevzuatlar

  • Türkiye Cumhuriyeti Anayasası
  • 4857 Sayılı İş Kanunu.
  • 506 Sayılı Sosyal Sigortalar Kanunu.
  • Basın İş Kanunu.
  • Deniz İş Kanunu.
  • Umumi Hıfzıssıhha Kanunu.
  • Çıraklık ve Mesleki Eğitimi Kanunu.
  • Büyükşehir Belediyesi Kanunu.

İş sağlığı ve güvenliği ile ilgili kanunlar nelerdir?

6331 sayılı isg kanunu, kamu ve özel sektöre ait bütün işlere ve işyerlerine, bu işyerlerinin işverenleri ile işveren vekillerine, çırak ve stajyerler de dâhil olmak üzere tüm çalışanlarına faaliyet konularına bakılmaksızın uygulanır.

6331 sayılı iş sağlığı ve güvenliği kanunu özellikleri nelerdir?

6331 Sayılı İş Sağlığı ve İş Güvenliği Kanunu, işveren ve çalışanların, işyerindeki iş güvenliği ve sağlığının sağlanması ve mevcut koşulların iyileştirilmesi için yetki ve sorumluluklar ile hak ve ödevleri düzenler. … Kamu ve özel sektör ayrımı gibi bir durum 6331 Sayılı Kanun için geçerli değildir.

İş sağlığı ve güvenliği yönetmeliği nedir?

MADDE 1 – (1) Bu Yönetmeliğin amacı; iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerini yürütmek üzere kurulacak işyeri sağlık ve güvenlik birimlerinin kuruluşu ile ortak sağlık ve güvenlik birimlerinin belgelendirilmeleri, yetki belgelerinin iptali, görev, yetki ve sorumluluklarına dair usul ve esasları düzenlemektir.

TC de hangi kanun iş yerlerinde bir iş yeri hekimi ve iş güvenliği uzmanı da bulundurulması zorunlu hale getirilmiştir?

12/7/2013 tarihli ve 6495 sayılı kanunun 56 maddesine göre kamuya ait işyerlerinde iş güvenliği uzmanı, İşyeri hekimi ve yardımcı sağlık personeli çalıştırma, is sağlığı ve güvenliği birimi veya İSG kurulu oluşturma zorunluluğu mevcut durumda bulunmayıp yasal olarak 1.7.2016 tarihinde zorunluluk olacaktır.

Iş yeri hekimi ne demek?

İşyeri hekimleri, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından onaylanmış sertifikaya sahip olan hekimlerdir. İşyerlerinde sağlık ve güvenliği artırmaya yönelik getirilen uluslararası standartlardaki kanun ve düzenlemelere uygunluk sağlamak için iş güvenliği uzmanları ile beraber çalışırlar.

Iş yeri hekimi nasıl olunur?

İşyeri hekimi olabilmek için tıp fakültesinden mezun olduktan sonra işyeri hekimliği kursuna katılarak başarılı olma şartı aranmaktadır. İş sağlığı ve güvenliği ile ilgili olarak 5 yıldan az olmamak üzere hizmet vermiş olan hekimler ile iş müfettişleri de işyeri hekimi olarak görev yapabilmektedir.