Kitap

Iffetli bir kadına iftira atmak

admin

Kur'an-ı Kerim şöyla buyurmaktadır; İffetli kadınlara zina isnat edip de, sonra dört şahit getiremeyenlere; ''SEKSEN DEĞNEK'' vurun; ebediyen onların şahidliğini kabul etmeyin. "Namuslu ve habersiz suçsuz mü'min kadınlara iftira atanlar dünya ve ahirette lanetlenmişlerdir. … Yalan söylemek ve iftira etmek haramdır.

Kim namuslu bir kadına iftira atmak ayet?

Nur (24/23) “Namuslu, kötülüklerden habersiz mümin kadınlara zina isnadında bulunanlar, dünya ve ahirette lânetlenmişlerdir. Onlar için çok büyük bir azap vardır.” Ahzab (33/58) “Mümin erkeklere ve mümin kadınlara, yapmadıkları bir şeyden dolayı eziyet edenler, şüphesiz bir iftira ve apaçık bir günah yüklenmişlerdir.”

Bir insana iftira atmak kanunlarda suç mudur?

İftira suçu, şekli bir suçtur. Belirli hareketlerin yapılması suçun işlenmesi için yeterlidir. İftira suçunun tamamlanma anı hukuka aykırı isnat edilen fiilin kamu makamlarına bildirimi ve bu makamların öğrenmesiyle tamamlanır.

Bir insan bir insana neden iftira atar?

İftiranın kökeninde bilinçaltındaki intikam duygusu yatar. İtirafçı kendisini inciteceğini umduğu suçlamaları özellikle ithamları iftira attığı kişiye yakıştırır. Daha açık tabirle yapıştırır. … İftira atmak bir insanı incitmenin onun inandırıcılığını ortadan kaldırmanın en sinsi ve çirkin yoludur.

Iftiraya maruz kalan kişi ne yapmalı?

Ayrıca iftira suçunun mağduru olan kişinin yazılı olarak da şikayet yoluna başvurabilmesi mümkündür. Bu durumda Cumhuriyet Başsavcılığına veya mahkemeye şikayet dilekçesi verilebilecekse de mahkemeye verilecek şikayet dilekçesi de savcılığa gönderilecektir.

İftira atan kişiye ne denir?

İftira eden kimseye "müfterî" denir. Ayrıca iftira etmek, aldatmak manasında "e.f.k" sülâsisinden masdar olarak "ifk" ve "b.h.t"sülâsîsinden mastar olarak da "bühtan" kelimesi kullanılmaktadır. Kur'an-ı Kerim, Peygamberlerin kıssalarını naklederken zaman zaman onların maruz kaldığı iftiraları da bildirir. Meselâ, Hz.

İftira atmanın insanlara verdiği zararlar nelerdir?

İftiraya uğrayan insanlar maddi ve manevi zarara uğrarlar. İnsanlar haksızlığa uğramış olurlar, mağdur olurlar, şerefleri incinir, manevi olarak yıpranırlar, maddi kayıplar da yaşayabilirler.

İftira atmak ne anlama gelir?

Arapça sözlükte, “uydurmak, yalan söylemek, asılsız isnatta bulunmak" anlamına gelen “iftira” kavramı, dini terim olarak: “bir kimseye işlemediği bir suç, günah yahut kusur sayılan bir söz, davranış veya nitelik isnat etmek” anlamında kullanılmaktadır.