Kitap

Idrarda kum görülmesi

admin

Böbreklerden idrar torbasına giden idrarda kum veya taş bulunması durumunda idrar ince idrar kanallarından rahatlıkla ilerleyemez ve burada birikmeye neden olur. Bu birikme sonucunda böbreklerde şişme meydana gelir ve bu şişme şiddetli ağrıya, bazen de bulantı ve kusmaya sebep olur.Aug 10, 2020

İdrarda kum gözle görülür mü?

Ancak idrarda kan, idrarda kristaller ve sedimentlerin varlığı durumunda “kum döküyorsun” denilmesi oldukça yanlış bir kullanımdır ve bazı hastalıkların tanısını geciktirebilir. İdrarda kan iki şekilde olabilir; gözle görülebilir veya sadece yapılan tam idrar tahlilinde yani mikroskobik hematüri şeklinde.

Kum Dokerken idrar nasil olur?

Oluşan taşlar oldukça ince olan idrar kanallarına yerleşmeye başladığında ağrı vücudun geneline yayılır ve hasta bu durumda çok sık idrara çıkma isteği duyar. İlerleyen süreçte idrarın rengi giderek koyulaşır ve bazen idrarda kan görülür. Çoğunlukla idrar yapma esnasında yanma hissi meydana gelir.

İdrarda kum hangi tahlilde belli olur?

Kum dökenlerde hangi tahliller yapılmalı? Kum döken hastalara idrar ve kan tahlilleri yapmak gerekir. Böbrek fonksiyon testleri (üre-kreatinin), kan elektrolit düzeyleri (sodyum, potasyum, klor, kalsiyum) ve enfeksiyon belirteçleri-testleri (kan sayımı, CRP, idrar tahlili ve kültürü gibi) bakılır.

İdrarda kum nasıl geçer?

Böbrekten idrar yollarına kadar ilerlemiş olan kumların boyutu çok küçükse ağrı kesici ilaçlar ile tedavi önerilir. Tedavilerin en büyük destekçisi bol sıvı alımıdır. Bu süre içinde bolca su tüketmeniz tavsiye edilir. Ciddi boyuttaki kum dökme şikayetleri için ses dalgaları ve lazerle yapılan tedaviler sunulur.

Ultrasonda böbrek kumu görülür mü?

Ultrasonla böbrek içerisinde ya da mesanede taş varsa çok rahatlıkla tanısı konabilir. Böbrek dışındaki taşların; böbrekten çıkmış, mesaneye düşmekte olan üreter dediğimiz kanal içerisinde sıkışmış taşların ultrasonla tespit edilmesi genellikle mümkün olamaz.

Kum belirtileri nelerdir?

Taş ve kum döken kişilerde görülebilen bazı belirtiler şu şekildedir;

  • Kasıklarda ağrı
  • Sırtta ağrı
  • Kanlı idrar.
  • Koyu idrar.
  • Mide bulantısı
  • Kusma.
  • İdrar yaparken yanma hissi.

Mar 11, 2021

Kum döken kişi ne yememeli?

Böbrek taşı hastaları şu besinlerin tüketiminden mümkün olduğunca kaçınmalıdır;

  • İçecekler: Çay, kahve ve alkol…
  • Sebzeler: Ispanak, pazı, pancar, bamya, mısır, taze fasulye, patates, domates, soya, maydanoz, dereotu, ebegümeci, roka, tere otu…
  • Meyveler: İncir, ahududu, kırmızı erik, çilek, böğürtlen, kuş üzümü…