Kitap

Işçi zarar tespit tutanağı

admin

İşverenin uğradığı zararı işçiden talep edebilir mi?

İşveren, Borçlar Kanunu gereğince işçiden doğan zararın tazminini talep edebilir. İş bu talebin hukuki niteliğinin belirlenmesi zaman aşımının belirlenmesi için önemlidir.

Is yerinde tutanak tutulunca ne olur?

Tutanak Tutulursa Ne Olur? İşçi hakkında usulüne uygun tutanak tutulması, söz konusu eylemin kayıt altına alınmasını sağlamaktadır. … Tutanak, işverenin elinde bir delil olduğundan dolayı şartlar mevcutsa İş Kanunu hükümlerine göre işçinin iş akdini sonlandırabilir.

İşveren işçinin işyerinde kusuruyla ne kadar bir zarar vermesi halinde haklı nedenle derhal fesih hakkını kullanabilir?

İşveren, işçinin tüm bu iyiniyetli yaklaşımına rağmen iş sözleşmesini haklı nedenle feshedebilir. Yargıtay 9. Hukuk Dairesi'nin kararında ''Zararın 30 günlük ücreti aşması durumunda işverenin fesih hakkı doğar ve işçinin zararı derhal ödemiş ya da ödeyecek olması, işverenin bu hakkını ortadan kaldırmaz.

Işyerlerinde çalışan personelin kaç günlük maaşı kadar işvereni zarara uğratması halinde işveren tarafından iş sözleşmesi tazminatsız olarak fes edilebilir?

İşvereni Zarara Uğratan İşçinin İşten Çıkarılması Görüldüğü üzere burada işçinin kendi isteği veya savsaması ile bu sonucun doğması gerekiyor ve sonuç olarak ortaya çıkan zararın işçinin 30 günlük ücreti ile ödeyemeyeceği bir zarar olması gerekiyor. Bu durumda işveren haklı nedenle fesih imkanını kullanabilir.

İşçinin işyerinde 30 günlük ücreti ile karşılanamayacak bir zarar vermesi halinde bunun sonuçlarının neler olabileceğini araştırınız?

Bu durumda fesih hakkının kullanıldığı tarihte işçinin almakta olduğu ücretin esas alınarak değerlendirme yapılması gerekmektedir. Zararın işçi tarafından derhal ödenmesi, işverenin fesih hakkını ortadan kaldırmayacaktır. Zararın işçinin 30 günlük brüt ücretini aşması halinde işverenin haklı fesih sebebi doğacaktır.

İşveren işçiye ne kadar sürede dava açabilir?

İş hukuku davaları arasında yer alan işçi davalarının süresi, iş davalarının türüne bağlıdır. Genel olarak iş mahkemesinde açılan işçi ve işveren arasında sıklıkla rastlanan tazminat ve işçi davaları, ortalama 540 gün yani 17-18 aylık bir süreçtir.

Iş yerinde tutanak ne anlama gelir?

Bu tutanak, olay anında orada bulunan kişilerin imzasının olduğu (özellikle bordro tanıkları olarak bilinen işyeri çalışanlarının imzasının olması), olayı olduğu gibi aktaran bir tespit formudur. Form hazırlandıktan sonra feshe yetkili mercii/işveren/işveren vekiline iletilir.