Kitap

Hasta yaralının değerlendirilmesinde ilk yapılması gereken nedir

admin

Hasta yaralının ilk değerlendirmesinde sözlü uyaran yada hafifçe omzuna dokunarak “iyi misiniz?” diye sorularak bilinç durumu değerlendirmesi yapılır. Hasta yaralının ilk değerlendirmesinden sonra bilinç durumunun değerlendirilmesi daha sonraki aşamalar için önemlidir. Bilinci olmayan her hasta 112'yi hak eder.

Hasta yaralının değerlendirilmesinde hangi işlemler yapılmalıdır?

Hasta/yaralıya sözlü uyaranla ya da hafifçe omzuna dokunarak “iyi misiniz?” diye sorularak bilinç durumu değerlendirmesi yapılır….Baştan aşağı kontrol yapılır:

  • Bilinç düzeyi, anlama, algılama,
  • Solunum sayısı, ritmi, derinliği,
  • Nabız sayısı, ritmi, şiddeti,
  • Vücut veya cilt ısısı, nemi, rengi.

Hasta Yaralının ilk değerlendirilmesinde ilk önce hangisi kontrol edilmelidir?

İlkyardımcı, başını hasta/yaralının göğsüne bakacak şekilde yan çevirerek yüzünü hasta/yaralının ağzına yaklaştırır, Bak-Dinle-Hisset yöntemi ile solunum yapıp yapmadığını 10 saniye süre ile değerlendirir.

Hasta yaralının 2 muayenesi değerlendirmesi aşağıdakilerden hangisi ile başlanmalıdır?

Baş: Saç, saçlı deri, baş ve yüzde yaralanma, morluk olup olmadığı, kulak ya da burundan sıvı veya kan gelip gelmediği değerlendirilir, ağız içi kontrol edilir. Boyun: Ağrı, hassasiyet, şişlik, şekil bozukluğu araştırılır. Aksi ispat edilinceye kadar boyun zedelenmesi ihtimali göz ardı edilmemelidir.

H y bilinç durumu değerlendirilirken hangisi 1 derece bilinç durumudur?

Bilinç Durumunun Değerlendirilmesi: Bilinç düzeyleri; Kişinin bilinci yerinde ise= Tüm uyarılara cevap verir. 1. Derece Bilinç Kaybı = Sözlü ve gürültülü uyaranlara cevap verir.

Yaralının bilincini değerlendirmenin amacı nedir?

Yaşam Bulgusu Olarak Bilinç Durumunun Değerlendirilmesi. Öncelikle, hasta ya da yaralının bilinç durumu değerlendirilir. Normal bir kişi kendine yöneltilen tüm uyarılara cevap verir. Bilinç düzeyi yaralanmanın ağırlığını gösterir.

Hasta Yaralinin ve olay yerinin değerlendirilmesi nasıl yapılır?

İlkyardımcı, başını hasta/yaralının göğsüne bakacak şekilde yan çevirerek yüzünü hasta/yaralının ağzına yaklaştırır, Bak-Dinle-Hisset yöntemi ile solunum yapıp yapmadığını 10 saniye süre ile değerlendirir.

Ilk yardım sırasında hava yolu açıklığı nasıl sağlanır?

Bunun için;

  1. Bir el alına yerleştirilir,
  2. Diğer elin iki parmağı çene kemiğinin üzerine yerleştirilir,
  3. Alından bastırılıp, çeneden kaldırılarak baş geriye doğru itilir,
  4. Böylece dil yerinden oynatılarak hava yolu açıklığı sağlanmış olur.