Kitap

Hamilelikte köy peyniri

admin

Pastörize edilmemiş süt ve ondan elde edilmiş peynir, yoğurt, dondurma gibi ürünler hamilelerin uzak durması gereken yiyeceklerin başında gelir. Özellikle küfle olgunlaştırılan yumuşak peynirlerin (kamember, brie, Fransız keçi peyniri, rokfor, vb.) tüketimi hamilelik döneminde önerilmemektedir.22-Feb-2018

Hamileler kaşar peyniri yiyebilir mi?

Pastörize Edilmeyen Süt ve Süt Ürünleri Pastörize sütten yapılmış beyaz peynir, kaşar peyniri hamileler için tam bir kalsiyum kaynağı olup sık sık yenmesi gerekirken, pastörize edilmemiş veya küflü peynirler oldukça tehlikelidir. Aynı zamanda sütüde çiğ olarak tüketmemelisiniz.

Hamileler tulum peyniri yiyebilir mi?

Rokfor, küflü tulum, keçi peyniri ve mavi damarlı peynirler, gebelikte yenmemesi gereken peynirler arasında yer alır. Küf bakterisi yüksek ve pastörize oranları düşük olan bu tür peynirler anne ve bebek sağlığı için tüketilmemesi gereken peynirler arasında yer alır.

Hamileler salamura peynir yiyebilir mi?

"Çiğ sütten yapılan peynir, ısıl işlem ile pastörize edilmeyecekse yüzde 14-15'lik uygun salamura (tuz) konsantrasyonunda, soğuk hava depolarında, 4 derece sıcaklıkta en az 90 gün muhafaza edilmelidir. Aksi halde, mikroorganizma yükü fazla olan çiğ sütten yapılan peynirler, hamilelerde düşük riskini artırır."

Gebelikte süzme peynir yenir mi?

Beyaz peynir, camambert, brie ve meksika tarzı yumuşak peynirlerden bu dönemde kaçınmalısın. Bu peynirler genellikle pastörize edilmemiştir ve listeria enfeksiyonuna neden olabilir. Sert peynir, işlenmiş peynir, krem peynir, süzme peynir veya yoğurttan kaçınmana gerek yok.

Hamileler hangi peynirleri yememeli?

Pastörize edilmemiş süt ve ondan elde edilmiş peynir, yoğurt, dondurma gibi ürünler hamilelerin uzak durması gereken yiyeceklerin başında gelir. Özellikle küfle olgunlaştırılan yumuşak peynirlerin (kamember, brie, Fransız keçi peyniri, rokfor, vb.) tüketimi hamilelik döneminde önerilmemektedir.

Kaşar peyniri pastörize mi?

Bu amaçla öncelikle analiz edilip süzülen, ön işlemlerden geçirilen kaşar peynirine işlenecek süt 72-74ºC'de 15 saniye ya da 65ºC'de 30 dakika süreyle pastörize edilmektedir. Pastörizasyonu tamamlanan süt mayalama sıcaklığına (32-34ºC) soğutulmaktadır.

Hamileyken Hangi peynir yenmez?

Pastörize edilmemiş süt ve ondan elde edilmiş peynir, yoğurt, dondurma gibi ürünler hamilelerin uzak durması gereken yiyeceklerin başında gelir. Özellikle küfle olgunlaştırılan yumuşak peynirlerin (kamember, brie, Fransız keçi peyniri, rokfor, vb.) tüketimi hamilelik döneminde önerilmemektedir.