Kitap

Hakimin verdiği kararı yargıtay bozar mı

admin

Yargıtay mahkemenin vermiş olduğu kararın hukuka uygun olmadığı, delil takdirinde yanılgıya düşüldüğü, eksik araştırma veya hukuka uygun olmayan bir delil ile hüküm kurulduğu gibi nedenlerle birden fazla nedene dayanarak hükmün bozulması yönünde karar verebilecektir.

Yargıtayın bozduğu karar istinafa gider mi?

Yargıtay bozma kararı üzerine ilk derece mahkemesince kurulan hükümler hariç, bazı hükümlere karşı istinaf kanun yolu atlanarak doğrudan temyiz kanun yoluna başvurulması mümkün değildir. Bu itibarla, kural olarak ilk derece mahkemesinin vermiş olduğu hükümlere karşı başvurulacak kanun yolu istinaftır.

Yargıtay kararı bozdu şimdi ne olacak?

Yargıtay tarafından bozulan bir hükmün bozma kararının kapsamı dışında kalmış olan kısımları kesinleşir. Kesinleşmiş bu kısımlar, lehine olan taraf yararına usulü kazanılmış hak oluşturur. Bozma kararı üzerine önceki hüküm tamamen ortadan kalkar.

Temyize giden dava bozulursa ne olur?

Yargıtay Ceza Dairesi, temyiz incelemesi sonucu hükmü bozarsa hüküm yine kesinleşmez. Temyiz incelemesi sonucu ilk derece mahkemesi veya istinaf mahkemesinin kararının Yargıtay tarafından bozulması halinde dosya yeniden istinaf mahkemesine veya ilk derece mahkemesine gönderilir.

Yargıtay kararı onarsa ne olur?

Yargıtay'ın onama kararından sonra, yani temyiz isteminin esastan reddine karar verilmesinden sonra olağanüstü bir kanun yolu olan Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'na itiraz yetkisini kullanması ve kararın düzeltilmesini sağlaması için başvurulabilir. … Bu durumda olağanüstü kanun yollarına başvurabilirsiniz.

Yargıtayın bozma kararı ne anlama geliyor?

Düzelterek Onama Kararı Ne Demektir? Kural olarak Yargıtay tarafından yapılan denetim Hukuka Uygunluk denetimidir. … Eğer bu tespit sonucunda bir hukuka aykırılık görür ise yani mahkemece verilen karar hukuka aykırı ise Bozma kararı vererek yeniden karar verilmek üzere mahkemesine gönderir.

Istinaf kararı bozarsa ne olur?

İstinaf Mahkemesi Kararı Bozarsa Ne Olur? … Bölge adliye mahkemesi tarafından kararın bozulması durumunda yeniden yargılama süreci başlar. Dosya hakkında doğru kararın verilmesi için Bölge adliye mahkemesi görev yapmaktadır.

Yargıtay’ın bozma kararına karşı karar düzeltme yoluna gidilebilir mi?

Karar düzeltme istemi, aynı mahkemenin vermiş olduğu herhangi bir kararın, yeniden incelenmesi ve söz konusu mahkeme kararındaki hataların giderilmesini sağlayan kanuni bir yoldur. … Bunun dışında Yargıtay'ın bozma kararlarına karşı da karar düzeltme yoluna gidilebilir.