Kitap

Gelir vergisi kanunu nedir

admin

Gelir vergisi; gerçek kişilerin yani hukukta hak edinebilen ve yetki kullanabilen kurumlaşmamış kişilerin gelirleri üzerinden alınan vergi türüdür. Gelir bir gerçek kişinin bir takvim yılı içinde elde ettiği kazanç ve iratların safi tutarıdır.Jan 10, 2022

Hangi gelirler gelir vergisine tabidir?

Gelir Vergisine tabi olan kazançlar; bilumum ticari kazançlar, ücretler, serbest meslek icrasından elde edilen kazançlar, zirai kazançlar, menkul sermayelerden elde edilen iratlar, gayrimenkul sermayelerden elde edilen iratlar ve bilumum diğer farklı kazanç veya iratlar şeklinde sıralanabilir.

Hangi ödemelerden Gelir Vergisi kesilir?

Gelir vergisi kişinin bir yıl içinde serbest meslek faaliyetleri sonucu elde ettiği kazanç, mal satışları, gayrimenkul getirisi üzerinden alınır. Bunun dışında zirai faaliyetler ve bunun gibi kanun kapsamına giren birçok gelir de vergiye dâhildir. Tüm bunların hepsi 'Gelir Vergisi Kanunu' ile belirlenmiştir.

Gelir Vergisi özellikleri nelerdir?

Gelir Vergisi Kanunu'na göre, vergiye tabi gelirin beş niteliği bulunmaktadır. Bunlar, gelirin kişisel, yıllık, safi, gerçek ve genel olmasıdır.

Gelir Vergisi Kanuna göre hangisi ücrettir?

Gelir Vergisi Kanunu Madde 61'e göre ücret, “işverene tabi belirli bir işyerine bağlı olarak çalışanlara hizmet karşılığı verilen para ve ayınlar ile sağlanan ve para ile temsil edilebilen menfaatlerdir” şeklinde tanımlanmakta olup kanunun 103. maddesinde belirtilen tarife dâhilinde gelir vergisine tabidir.

Gelir vergisinden muaf olanlar kimler?

Kanun teklifi, küçük esnafa vergi muafiyeti getiriyor. Buna göre, yıllık cirosu 240 bin liranın altında olan mükellefler gelir vergisinden muaf olacak. Bu durumda 900 bine yakın esnaf bulunuyor. Teklife yeni eklenen maddeye göre çiftçilere ilave ödeme yapılacak.

Hangi gelirler beyan edilir?

Gelir Vergisi Kanunu çerçevesinde vergilendirilen gelir aşağıdaki gelir unsurlarından oluşmaktadır.

  • Ticari kazançlar,
  • Zirai kazançlar,
  • Ücretler,
  • Serbest meslek kazançları,
  • Gayrimenkul sermaye iratları,
  • Menkul sermaye iratları,
  • Diğer kazanç ve iratlar.

Mar 1, 2021

Gelir vergisi oranı yüzde kaç?

2022 gelir vergisi tarifesi nedir? 2022 gelir vergisi oranları ve gelir vergisi dilimleri

MiktarVergi Oranı
32.000 TL'ye kadar%15
70.000 TL'nin 32.000 TL'si için 4.800 TL, fazlası%20
170.000 TL'nin 70.000 TL'si için 12.400 TL (ücret gelirlerinde 250.000 TL'nin 70.000 TL'si için 12.400 TL)%27

•Jan 10, 2022