Kitap

Gebelikte alttan muayene yapılır mı

admin

Gebelikte ilk ay alttan (Jinekolojik) muayene . Gebelik rahmin içerisindedir. Alttan (jinekolojik) muayeneler, tamamen rahmin dışarısında, rahim ağzına kadar olan bölgeleri ilgilendiren muayenelerdir. Hamileyken, gereken hallerde bu tür muayeneleri yaptırmakta bir sakınca yoktur.

Gebeliğin kaçıncı haftasında vajinal muayene yapılır?

Çatı muayenesi gebeliğin son haftalarında (37 haftadan sonra) annenin pelvis kemiklerinin (çatı kemiklerinin) yani doğum yolunun değerlendirilmesi için yapılır, vajinal yolla yapılan bu muayeneye halk arasında alttan muayene de denir.

Hamile iken alttan muayene yapılır mı?

Gebelikte vajinal yolla yapılan herhangi bir işlemin zararı olmayacağı gibi muayenenin de bir zararı yoktur. Doktorunuz sizi uyarmadığı sürece (plasentanın aşağıda yerleşmesi gibi durumlar da vajinal muayene yapılmaz) elle, spekulum veya ultrasonla vajinal muayene rahatlıkla yapılabilir.

Gebelikte kaçıncı haftaya kadar vajinal ultrason yapılır?

Ultrason muayenesi karından ve vaginadan olmak üzere iki farklı şekilde yapılır. Abdominal yoldan yapılan ultrasonografide gebelik kesesi yaklaşık 1 hafta daha geç görülebilir. Gebelik kesesi 4.5-5. haftalarda vajinal ultrason ile görülebilmekte iken 6. haftalarda da kesin karından görülmesi gerekmektedir.

Hamilelikte alttan muayene düşüğe sebep olur mu?

Size ve Bebeğinize Asla Zarar Vermez ! Sonuç olarak gebelik sırasında elle, aletle ya da ultrasonla değerlendirme yapılması size ve bebeğinize zarar vermez. Düşük, kanama veya farklı bir risk oluşturmaz.

Ilk gebelik muayenesi nasıl yapılır?

Gebelik planlanması ile başlayan ilk kontrol muayenesinde; Hamile adayının ayrıntılı öyküsü alınır (daha önceki gebelikler, varsa mevcut hastalıklar, kullandığı ilaçlar, ailede genetik hastalık öyküsü, ailede şeker hastalığı veya tansiyon öyküsü…) Ayrıntılı fizik muayene yapılır.

Normal doğum için çatı muayenesi şart mı?

Normal doğum korkusu sebebiyle direkt olarak sezaryen düşünen anne adaylarının çatı muayenesi olması şart değildir. Muayene sonucunda çatının dar olduğunun görülmesi hiçbir anne adayında herhangi bir doğuramama gibi duruma yol açmaz iken normal doğum yerine sezaryenin tercih edilmesi gözlemlenebilir.

Hamileyken alttan muayene yapılır mı?

Hamilelik sürecinde, doktorunuz tarafından elle yapılan muayene, spekulum takılması ya da vajinal yolla yapılan muayene ve ultrason; kesinlikle rahim içerisinde değil, rahmin dışında gerçekleştirilen, ne anneye ne de bebeğe hiçbir zarar vermeyen, düşüğe ise kesinlikle sebep olmayan uygulamalardır.