Kitap

Ekstraksiyon yöntemi ile yağ tayini

admin

Sokselet (soxhelet) ekstraksiyon cihazı kullanılarak uygun bir çözücü ile örnekteki yağın ekstrakte edilmesi ilkesine dayanır. Bu şekilde örnekten elde edilen yağ miktarı, yöntemde belirtilen şartlarda ekstrakte edilen maddenin tümüdür ve % olarak ifade edilir. Etüv:105-110 C sıcaklık aralığında çalışabilen cihazdır.

Soxhelette yağ tayini nasıl yapılır?

Yağ analizi yapılacak örnek, su ihtiva ediyorsa önce kurutulur ve bir filtre kağıdının/kartuş içine konarak soxhlet cihazının içine yerleştirilir. 4-8 saat süreyle ekstraksiyona devam edilir, daha sonra kartuş kurutulur, tartılır ve ağırlık kaybından yola çıkılarak gerekli hesaplamalar yapılır.

Ekstrakte edilecek örnekteki nem oranı ne kadar olmalıdır?

Su banyosu: 80-100 C'ayarlı su banyoları kullanılmalıdır. Desikatör: 40-60'lık desikatörler kullanılabilir. Analitik terazi: ± 0,001 g duyarlıkta olmalıdır. Analiz edilecek örneğin nem oranının 'un altında olması için örnek bir kurutma kabına konarak 80C'den fazla olmayan sıcaklıkta etüvde kurutulur.

Yoğurtta yağ tayini neden yapılır?

Yağ tayininin amacı; ➢ Gıdanın kalitesini belirlemek, ➢ Üretimi yapılacak gıdanın yağ oranını belirli bir düzeye ayarlamaktır. ➢ Ayrıca bazı gıdalarda (örneğin sütte), su katılarak yapılan hilenin saptanmasında da kullanılır. doğru sonuç alabilmek için çok dikkatli çalışılmalıdır.

Yağ ekstraksiyonu nedir?

Yağ ekstraksiyonu tanım olarak kavrulmuş pulcuk hale getirilmiş tohuma (flake) uygulanan katı-sıvı fazda bir ayırma işlemi olarak ifade edilir. Genellikle yağ oranı 'den daha düşük olan yağlı tohumların ham yağa işlenmesinde kullanılır.

Dondurmada yağ tayini nasıl yapılır?

Yağ Tayini: Bütirometreye 10 gr dondurma tartılır; üzerine 13 ml asetik asit, 9 ml sülfirik asit eklenir. 65°C su banyosuna konur ve 5 dakika tutulur. Bütirometrenin işaret yerine kadar saf sıcak su eklenir. 5 dakika döndürüldükten sonra okunur.

Gıdalarda yağ analizi nasıl yapılır?

Gıda etiketinde belirtilen yağ oranının doğru olup olmadığını kontrol amacıyla yağ tayinleri yapılır. Gıdalardaki yag miktarı süt ve süt ürünlerinde Gerber yöntemiyle, bunun dısında ki gıdalarda ise sokselet (soxhelet) yöntemiyle saptanmaktadır. noktasının hemen altındaki sıcaklığa kadar ısıtılır.

Soxhlet yöntemi nedir?

Soxhlet ekstraksiyon yöntemi narin bitkilerden yüksek miktarda fakat en basit ve en ucuz yolla essansiyal yağ elde etmek için kullanılır. … Bu kartuş da ekstraksiyon kolunun içine yerleştirilir. Cam balona solvent olarak kullanılacak kimyasal madde konulur ve ısıtıcı yardımıyla bu maddenin buharlaşması sağlanır.