Genel soru

Dini inançları belirlediği için kelam ilmine verilen isim nedir?

admin

Kelâm ya da İlmKelâm (Arapça: عِلْمُ الْكَلَام); İslâm dininin akāid konularını irdeleyen ve tarihî olarak bu çerçevede gelişen dinî-felsefî teorilerle ilgilenen ilim dalı. Bu anlamda kelâm, imanla ilgili konu ve sorulara izâh ve ispat getirme amacıyla geliştirilen teolojik felsefenin adıdır.

Kelam ilmine kelam denilmesinin sebebi nedir?

Kelam terim olarak, 'kelime', 'akıl' ve 'delil' anlamlarında kullanılmaktadır. Kelam'ın bu isimle anılmasının çeşitli sebepleri vardır. Bunların başında, Allah'ın Kelam sıfatı ve bunun Kur'an'la olan bağlantısının sistemli bir şekilde tartışılmış olması gelmektedir.

Gazaliden itibaren kelam ilminin konusu ne olmuştur?

Gazzâlî'nin İslâm felsefesiyle ilgilenmesi ve mantık disiplinini İslâmî ilimler arasına almasının ardından kelâmın konusu bu doğrultuda gelişmeye başlamış, hem hariçte hem zihinde mevcut varlıkları kapsayacak şekilde İslâm'ın ana ilkelerini doğrudan veya dolaylı olarak ilgilendiren bütün bilgileri bünyesine almış, …

Kelam ilminin diğer ismi nedir?

Gelişim süreci içerisinde, Kelâm ilmi için, "Usulu'd-Din, Nazar ve İstidlal İlmi", "Tevhid ve Sıfatlar İlmi", "el-Fıkhu'l-Ekber" ve "Akaid"1 gibi isimler kullanılmıştır. Kelâm ilminin bir çok tanımı vardır.

Kelam ilminin gayeleri nelerdir?

Hurafe ve batıl inançlar konusunda Müslümanları bilinçlendirmek. Sapkın düşünce sahiplerine karşı inanç esaslarını akli ve nakli delillerle korumak ve savunmak. Amellerin bilinçli ve ihlaslı bir şekilde yerine getirilmesini sağlamak. Diğer İslam ilimleri için sağlam bir inanç temeli oluşturmak.

Kelam nedir Allah’ın sıfatları?

Kelâm sıfatı Allah'ın ezelde konuşma gücü bulunması ve zâtında kelâm yaratması demek olup konuşma gücü ezelî, zâtında harf ve ses yaratmak suretiyle söz söylemesi ise hâdistir, çünkü zâtının hâdis olaylara konu teşkil etmesinde bir sakınca yoktur.