Kitap

Dekübit ne demek

admin

Dekübit (bası) ülserini; sıklıkla kemik çıkıntılarda basınç veya basınçla birlikte sürtünme ile oluşan deri ve/veya deri altında oluşan doku hasarıdır. Dekübit ülserleri geriatrik hastalarda sık gözlenmekte olup ciddi hastalığa hatta ölüme yol açabilmekte ve sağlık bakımında yüksek maliyetlere neden olmaktadır.

Dekübit nasıl tedavi edilir?

Dekübit bölgesini temiz, kuru ve tahriş edici maddelerden uzak tutmak, iyileşmeyi teşvik etmek için önemlidir. Dekübit ülseri tedavisinde basıncın giderilmesi ve sık sık yeniden pozisyon verilmesi çok önemlidir. Yara bölgesindeki sürtünmeyi azaltmak da önemlidir.

Dekübit neden oluşur?

Tıptaki ismi ise; de dekübitüs veya dekübit ülseridir. Bu yaralar nasıl oluşur? Yatağa ( ya da sandalyeye) bağımlı hastalarda, vücut ağırlığının oluşturduğu basınç nedeniyle yumuşak dokulara baskı olur. Kemik çıkıntı ile yatak arasında sıkışan bu dokuların dolaşımı bozulur ve nihayetinde dokularda hasar meydana gelir.

Dekübit gelişimi açısından risk faktörleri nelerdir?

İnternal Risk Faktörleri Yaş, immobilite, idrar ve dışkı inkontinansı, anemi, ciltte kuruluk, malnütrisyon, nörolojik hastalıklar, hipotansiyon-iskemi, spastisite, infeksiyon, kas kitlesinde azalma ve omurilik yaralanmaları sayılabilir.

Basınç ülseri riski nedir?

Risk faktörleri: Basınç ülseri oluşumuna sebebiyet veren doku hasarının meydana gelmesindeki en önemli neden, basınç oluşumudur. Doku hasarının boyutu, oluşan baskının yoğunluğuna ve kılcal damar kompresyonunun süresine bağlıdır. Basınç ülseri oluşumuna katkıda bulunan diğer faktörler aşağıdadır: Yaşlanma.

Yatalak hastaların yarasına ne iyi gelir?

Genellikle, bir yaranın temizlenmesi ve pansuman süreci şunları içerir: Temizlik. Etkilenen cilt ciddi hasara uğramamışsa nazik bir şekilde temizleyip, yıkayıp kuru kalması sağlanmalıdır. Her kıyafet değişiminde açık yaralar su veya tuzlu su ile temizlenmelidir.

Yatan hasta yaraları nasıl iyileşir?

Yatak Yaraları Nasıl İyileşir?

  1. Bireyin Pozisyonunu Değiştirmek. …
  2. Yatak Temizliğini Sağlamak. …
  3. 3. Ciltte Oluşan Nemi Yok Etmek. …
  4. Protein Ağırlıklı Beslenmek. …
  5. Egzersiz Yapmak. …
  6. Doğru Yatak ve Yastık Seçimi Yapmak. …
  7. 7. Cerrahi Müdahaleye Başvurmak.

28-Feb-2021

Basınç yarasına neden olan faktörler?

İdrar ve dışkı inkontinansı, aşırı ter- leme ve yara drenajı gibi durumlar vücutta nemli ortam oluşmasına yol açan durumlardır. Uzun süre yatağa bağımlı hastalarda özellikle nemli cilt elbiselere veya yatak örtülerine uzun süre temas ederek, makaslamaya neden olur ve basınç yarası gelişmesini kolaylaştı- rır23,27.