Genel soru

Büryan kebabı Siirt ve Bitlis mı?

admin

'Büryan Kebabı' Siirt'in mi yoksa, Bitlis'in mi tartışmalarına Türk Patent Enstitüsü noktayı koydu. 22 Ekim 2003 — Enstitüye göre 'Büryan Kebabı' Siirt'in. Ancak bu karara itiraz var. AKP Bitlis Milletvekili Vahit Killer'e göre kebap Bitlis'e ait ve Evliya Çelebi'nin seyahatnamesinde de bu açıkça anlatılıyor.

Büryan kebabı etin neresi?

Büryan, kuzunun bütününün (organları alınmış şekilde) yaklaşık 2-3 metre derinliğinde çamur ile kapağı kapatılmış bir kuyuda odun ateşi ile pişirilmesi ile olur. Kızgın kuyularda pişirilen "Büryan" genelde yazın tüketilen bir et yemeğidir.

Büryan hangi yöreye ait?

Büryan, kuyu kebabının bir çeşididir. Büryan kebabı Türkiye'nin değişik yörelerinde farklı şekillerde yapılan bir kebap çeşididir. Ancak esas itibariyle büryan kebabı Bitlis ve Siirt yöresinin bir et yemeği olarak bilinir.

Büryan kebabı ne zaman yenir?

Büryan kebabı, sabah namazından sonra pide ekmek, kuru soğan, domates ve acı biber eşliğinde servis ediliyor.

Büryan patenti kimde?

Siirtliler 'Siirt Büryan Kebabı Patenti'ni aldı ancak Bitlisliler pes etmiyor ve kendilerine haksızlık yapıldığını düşünüyor. İç organları alınmış kuzu etinden hazırlanan büryan kebabı, ortalama 3 metre derinliğindeki kuyuda odun ateşinde pişirilerek yapılıyor.

Büryan eti nasıl yapılır?

Orijinalinin pişirilmesi oldukça meşakatli; toprakta açılan yaklaşık 2,5 metre derinliğinde ve çamurla sıvanmış olan tandırların dibine odun ateşi yerleştiriliyor, ateşin üzerine bakır bir kazanla kemikli etler yerleştiriliyor ve kuzu bu çukura bir askıyla sarkıtılıyor, çukurun kapağı da kapatılıyor ve kuzu havayla hiç …