Kitap

Böbrek taşı ameliyatı sonrası takılan tel

admin

Çoğunlukla taş ameliyatlarından sonra takılan, bir ucu idrar torbasında, diğer ucu da böbreğin içerisinde kalacak şekilde üretere takılan her iki ucu kıvrılarak "J" veya "O" şeklini alan orta kısmı düz boru şeklindeki yumuşak alete Çift J (Double J) stent adı verilir. Kısaca DJ stent adı verilir.Dec 14, 2016

Böbreğe stent takıldıktan sonra nelere dikkat edilmeli?

Stent takıldıktan sonra nelere dikkat etmeli?

  • İşlem sonrası böbrek yetmezliği oluşmaması için bol bol su tüketin.
  • Stent kasık bölgesinden takıldıysa en az 6 saat hareket etmeyin.
  • İşlem kasık bölgesinden yapıldıysa bacağınızı mümkün olduğunca düz tutup bükme hareketi yapmamaya özen gösterin.

Böbrek taşı ameliyatı sonrası takılan tel nasıl çıkarılır?

Stentlerin alt ucu mesane üst ucu ise böbrek içindedir. İdrar kesesi içine dış idrar borusundan (üretradan) kameralı aletler ile (sistoskop) girilerek stentin alt ucu aletlerle tutularak güvenle çıkarılabilir.

Böbrek stenti kaç günde çıkar?

Böbrekte veya üreterde taşlar lazerle kırıldıktan (URS veya flexibl URS ile) sonra bu taş parçaları idrar yollarından dışarı atılacağı için idrar kanalının tıkanma riski vardır. Bazen de üreterde taş kalmasa bile üreter duvarında oluşan ödem nedeniyle stent konulur. Bu stent genellikle 1-2 hafta içinde çıkarılır.

Böbreğe takilan stent ağrı yapar mi?

Sık karşılaşılan yakınmalar ise; idrarda yanma, sık idrara çıkma isteğine rağmen az idrar yapma, idrardan kan gelmesi, göbek altında ağrı, erkeklerde peniste ağrı, sıkışıkken veya idrar yaparken stentin takıldığı böbrek bölgesinde (böğürde) ağrı şeklindedir.

Stent takıldıktan sonra nelere dikkat etmek gerekir?

Yağlı ve tuzlu yiyeceklerden kaçınmalısınız. Kilo almamaya özen göstermelisiniz. Tansiyon, şeker ve kolesterolünüzü düzenli ölçtürmelisiniz. Haftada en az 5 gün hafif kahvaltı sonrası en az 30 dakika yürüyüş yapmalısınız.

Stent nasıl çıkarılır?

DJ stentler endoskopik yöntemle çıkarılır. İdrar kanalından girilen kameralı aletlerle stent tutulup çekilir. Idrar kanalı çok kısa olduğu için kadınlarda bu işlem için anestezi şart degildir , erkeklerde ve çocuklarda bu işlemin anestezi altında yapılması uygundur.

Böbreğe takılan stent ne işe yarar?

Böbreğin içerisinde üretilen idrarın herhangi bir sebeple idrar torbasına iletilmesini engelleyen durumlarda, idrar akışını sağlamak için DJ stent takılır. Zira idrar akışı sağlanamazsa idrar böbrekte birikmeye başlar, bu da böbreğin şişmesine ve zamanla fonksiyon kaybetmesine neden olur.