Kitap

Böbrek ağrısı için hangi doktora gidilir

admin

Böbreklerle ilgili hastalıklara bakan bölüm dahiliye alt bilim dalı olan üroloji ya da nefrolojidir. Nefroloji bölümü böbrek yetmezliği ile diğer böbrek hastalıkları olan kişilerin gitmesi gereken bölümdür. Üroloji bölümü ise, daha çok mesane, prostat, böbrek taşı gibi sorunlarla ilgilenmektedir.Aug 10, 2020

Böbrek ağrısı nasıl ayırt edilir?

Böbrek enfeksiyonunun en yaygın belirtileri arasında bulantı, donuk ağrı, idrara çıkma sırasında yanma veya ağrı, idrarda kan veya irin, keskin ağrı, kötü kokulu veya bulanık idrar, kusma, sırt veya kasık bölgesi ağrısı, titreme ve ateş görülür.

Böbrek hastası olduğunu nasıl anlarız?

Böbrek Hastalığının Belirtileri Nelerdir?

  • Çabuk yorulma, bulantı, kusma.
  • İdrarın görünümünde değişiklik (Kanlı, çay rengi, köpüksü olması)
  • İdrar yapma alışkanlığında değişiklik (Miktarda artma veya azalma, idrara sıkışma, idrar yaparken yanma, gece idrara çıkma)
  • Ayak bilekleri, el ve yüzde şişme.
  • Yüksek kan basıncı

Böbrekte iltihap olduğu nasıl anlaşılır?

Böbrek iltihabı olan kişilerde ateş yükselmesi, titreme, karın ve bel ağrısı, sık sık idrara çıkma ve kötü kokan bulanık idrar gibi belirtiler görülebilir. Ayrıca aniden ortaya çıkan idrar isteği ve idrar yaparken yanma hissi böbrek iltihabı belirtileri arasında yer almaktadır.

Bobrek agrisi Sirta vurur mu?

Böbrek ağrısı genellikle sırtta (kaburgaların altında, omurganın sağında veya solunda) hissedilir. Yanlar, üst karın veya kasık gibi diğer bölgelere yayılabilir. Böbrek taşı olduğu durumlarda ağrı genellikle sırt, yan, alt karın veya kasıkta hissedilir.

Yanların ağrıması neden olur?

Yan ağrısı, sırt, üst karında rahatsızlık oluşması ya da ağrı oluşması ile ifade edilir. Ağrı sabit ya da şiddetli seviyedeyse böbrek ya da idrar yolu enfeksiyonları, böbrek kanseri, böbrek kistlerinin patlaması gibi ciddi rahatsızlıklardan meydana gelir.

Böbrek ağrısı nasıl teşhis edilir?

Böbrek ağrısı tedavisi, ona neden olan rahatsızlığa bağlıdır. Doktorunuz enfeksiyon belirtileri olup olmadığını kontrol etmek için idrar testi yaptırmanızı isteyebilir. Ayrıca ağrının nedenini bulmak için CT taraması ve ultrason gibi görüntüleme testlerine ihtiyaç olabilir.

Böbreklerin iyi çalışıp çalışmadığını nasıl anlarız?

İdrar yoğunluğunun bozulması, idrarda protein bulunması, enfeksiyon işaretleri, kan hücrelerinin saptanması, kan analizlerinde üre, kreatinin klirensi gibi testlerin bozuk olduğunun saptanması o kişide detaylı bir böbrek değerlendirmesi yapılmasının zorunlu hale geldiğini gösteriyor.