Kitap

Basit yargılama usulünde delil bildirme süresi

admin

Usul hükümlerine göre, dava basit yargılama usulüne tabi olsa da, ön inceleme duruşmasında davacı kendisine tanınacak iki haftalık kesin süre zarfında elindeki belgeleri sunma imkanına yasal olarak sahiptir8. 6100 Sayılı Kanun'un 145. maddesine göre taraflar kanunda belirtilen süreden sonra delil gösteremezler.

Basit yargılama usulünde deliller ne zaman sunulur?

HMK'nın 140/5 maddesi gereğince ön inceleme duruşmasında davanın taraflarına dilekçelerinde gösterdikleri ancak henüz sunmadıkları belgelerini mahkemeye sunmaları veya başka yerden getirtilecek belgelerin getirtilebilmesi amacıyla gereken açıklamayı yapmaları için iki haftalık kesin süre verilir.

Delil sunma süresi ne zaman başlar?

Bunun yanı sıra yeni getirilmiş olan ç bendiyle birlikte taraflara ellerindeki delilleri sunabilmeleri için iki haftalık kesin süre verildiği ve bu sürede delillerini sunmayan veya bu delillere ilişkin açıklama yapmayan tarafın bu delile dayanmaktan vazgeçmiş olacağı ifade edilmiştir.

Delil dilekçesi en geç ne zaman verilir?

Dava dilekçesi usulüne uygun olarak tarafınıza tebliğ edildi ise ve 2 haftalık süre içerisinde dava konusu ile ilgili cevaplarınızı ve delillerinizi bildirmediyseniz karşı taraf muvafakat(onay) vermediği takdirde ön inceleme duruşmasında da daha öncesinde değinilmeyen delile dayanılamayacaktır.

Deliller ne zamana kadar sunulabilir?

HMK m 140/5 “ Ön inceleme duruşmasında , taraflara dilekçelerinde gösterdikleri , ancak henüz sunmadıkları belgeleri mahkemeye sunmaları veya başka yerden yerden getirtilecek belgelerin getirtilebilmesi amacıyla gereken açıklamayı yapmaları için iki haftalık kesin süre verilir.

Basit yargılama usulünde cevap dilekçesi tebliğ edilir mi?

Basit yargılama usulünün temel amacının yargılama süresin kısaltmak olduğundan yukarıda bahsetmiştik. Bazı mahkemeler tarafların cevaba cevap ve ikinci cevap dilekçelerini veremeyeceğini düzenleyen HMK m. 317/3 hükmünü geniş yorumlayarak cevap dilekçelerini tebliğ etmemektedirler.

Basit yargılama usulünde duruşma olur mu?

Duruşmasız Yargılama: Basit yargılama usulünde duruşma yapılmaz, tüm işlemler evrak üzerinden yürütülür. Basit yargılama usulünün uygulanıp uygulanmayacağı kendisine kamu davası açılan mahkeme tarafından takdir edilir.

Basit yargılamada tanık dinlenir mi?

Tanık beyanının delil olarak kabul edileceği durumlarda tanığın duruşma açılarak dinlenmesi, CMK m. 201 uyarınca doğrudan soru sorma hakkının sağlanması gerekir. Öyleyse tanık dinlenmesi gereken durumlarda basit yargılama usulünün izlenmemesi, olağan usulde yargılama yapılması gerekir.