Kitap

Arı balı nasıl yapar

admin

Arılar, çiçeklerden nektar toplayarak bal yapar. Nektar toplama işlemi esnasında aynı zamanda polenleme işlemini gerçekleştirerek çiçeklerin canlı kalmasında önemli rol oynar. Mükemmel yaratılışa sahip bu mucizevi böcekler, iki midelidir. Midenin birinde, özel bir enzimle nektarı karıştırarak bal yapar.

Bal arının boku mu?

polen ise bitkiler ile arılar arasındaki muhteşem işbirliğinin sonucu olarak arının başının ya da sırtının üzerine yapışan bitkinin üremesini sağlayan kalıntılar olup bunlardan bir kısmı özellikle arıların ayaklarına yapışarak kovan içine taşınır. arı poleni denilen şey işte bu kovan içine taşınan bitki kalıntılarıdır. …

Arı balı nasıl yapar kusarak mı?

Bal arı kusması değil. Arının ağzından çıkan kusmuk olarak algılanır. Ama öyle değil. Arı, uzun hortumunu kullanarak çiçeklerden nektarı toplar ve toplar ve sindirimi için gerçek midesinden ayrı olarak özel midesinde veya “bal midesinde” saklar.

Arının bal yapması için ne yapmalı?

Arıların bilindiği üzere iki adet midesi bulunuyor. Mideleri farklı şekillerde çalışarak, bal üretimini gerçekleştiriyor. Arıların midesinin bir tanesinde, nektarı karışımları yaparak balların oluşumuna yardımcı oluyor. Arılar sürekli olarak midesinde nektarı birikimi yapar.

Arılar kaç günde bal yapar?

Arıların bal yapması bulunduğu yöreye göre farklılık göstermektedir. Ülkemizde bal akım zamanı yine Mayıs ayı başı gibi başlayıp Ağustos ayı sonuna kadar devam etmektedir. Hatta Ağustos ve Eylül aylarında ise çam balında yine bal gelmektedir.

Arı balı ne yapar?

Basit bir şekilde ifade etmek gerekirse arılar beslenebilme ve kraliçe arıların soğuk kış aylarında güvenli bir şekilde üreyebilmelerini sağlamak amacıyla bal yaparlar. Bal yapmaları sayesinde beslenme ihtiyaçlarını karşılayabilir ve kovanlarında türlerini devam ettirebilmektedirler.

Arılar nasıl kaka yapar?

Arılar, ishal olmadıkları sürece, kovan içinde dışkı bırakmazlar. Kışın arılar, dışkılarını depolarlar. Baharda, kovan dışına çıkınca boşaltırlar. Balmumunu, çeneleri ile yoğuran arılar, bu hamurdan, birbirine bitişik altıgen gözlerden oluşan; sırt sırta vermiş iki yüzeyli, dikey petekler yaparlar.

Bal nasıl meydana gelir?

Bal, arılar tarafından çiçeklerden , bitkilerden ve meyve tomurcuklarından alarak yuttukları nektarın , bal midesi denilen organlarında invertaz enzimi sayesinde kimyasal değişime uğramasıyla oluşur. … Böylece hem balın oluşumu tamamlanmış hem de dış etkilerden korunaklı bir şekilde paketlenmiş olmaktadır.