Kitap

Anne ve babaya saygı ile ilgili ayetler

admin

“Allâh'a ibâdet edin ve O'na hiçbir şeyi ortak koşmayın. Ana-babaya, akrabâya, yetimlere, yoksullara, yakın komşuya, uzak komşuya, yanınızdaki arkadaşa, yolcuya ve mâliki bulunduğunuz kimselere iyi davranın…” (en-Nisâ, 36) ayet-i kerimesinde de anne-babalarımıza karşı iyi davranmakla yükümlü olduğumuz belirtilmiştir.

Anne baba hakkı hangi ayet?

Sure (Bakara Suresi), 180. Sizden birinize ölüm gelip çattığı zaman, eğer geride bir hayır (mal) bırakmışsa, anaya, babaya ve yakın akrabaya meşru bir tarzda vasiyette bulunması -Allah'a karşı gelmekten sakınanlar üzerinde bir hak olarak- size farz kılındı.

Anne babaya itaat farz mı?

Anababaya iyilik ve itaat ise farz-ı ayındır. Bu husus yukarıdaki hadis-i şeriften de anlaşılmaktadır. Evladın ana-babasına karşı her zaman itaat edip iyilikte bulunması gerekir, özellikle ihtiyarladıkları zaman. Çünkü insanlar yaşlandıkça daha hassas oluyorlar.

Dinimizde anne babaya nasıl davranmalı?

Dinimizde bile anne babaya öf bile denmemesi gerektiği vurgulanmıştır. Ne kadar sinirlenilse bile anne ve babaya karşı bağırılmamalı ve her zaman için son derece saygılı davranılmalıdır. Büyüklere laf çarpıtmak yanlış bir davranıştır. Saygıdan uzak bu tür davranışlardan kaçınılmalıdır.

Anne babaya itaat nasıl olmalı?

Kur'an ahlakına uygun yaşayan insan, anne ve babasına "öf" bile demeyecek kadar saygılı, hürmetkar ve itaatli bir tavır içerisinde olur. Alçakgönüllü ve anlayışlıdır, onlara her zaman güzel söz söyler. Nasıl sevgi ve şefkat içinde büyütüldüyse, yaşlılıklarında da kendisi onlara sevgi ve şefkatle yaklaşır.

Anne hakkı ile ilgili ayetler nelerdir?

1- İsra Suresi 23. Ayet: Rabbiniz size kendisinden başkasına kulluk etmemenizi ve anne babanıza karşı her zaman iyi davranmanızı emretti. Annen ya da baban yanında ihtiyarlarsa onlara ''Öf'' bile deme! Onları azarlamak yerine onlara gönül okşayıcı sözler söyle.

Kuranda anne baba hakkı nedir?

Peki, anne baba hakkının önemine dair ayetler nelerdir? Sizden birinize ölüm gelip çattığı zaman, eğer geride bir hayır (mal) bırakmışsa, anaya, babaya ve yakın akrabaya meşru bir tarzda vasiyette bulunması -Allah'a karşı gelmekten sakınanlar üzerinde bir hak olarak- size farz kılındı.

Babaya karşı gelmek günah mı?

Cenab-ı Hak (cc) Kuran-ı Kerim'de tam 13 yerde anne-babaya iyiliği emretmiştir. Anne-babaya asi olmak ve itaatsizlik etmek ise kebair tabir edilen büyük günahlardandır. “Allah, dört kişiyi cennete sokmayacağını ve onlara cennet nimetlerinden asla tattırmayacağını bildirdi.