Genel soru

Amitoz nedir hangi canlılarda görülür?

admin

Sitoplazma ve çekirdek içerisinde herhangi bir değişiklik olmadan hücrenin doğrudan doğruya bölünmesine amitoz bölünme denir. Bakteri, amip, öglena ve kanser hücrelerinde görülür. Amip ve kanser hücrelerinde çekirdek zarı erimeden bölünme gerçekleşir. Çekirdek boğumlanarak bölünür.

Amitoz bölünme hangi canlılarda görülmez?

Amip ve kanser hücrelerinde çekirdek zarı erimeden bölünme gerçekleşir. Çekirdek boğumlanarak bölünür. Amaç kısa sürede bölünmenin gerçekleşmesidir. Bakteride mayoz ve mitoz hücre bölünmeleri olmaz, sadece amitoz bölünme gerçekleşir.

Verilen olaylardan hangisi mitoz bölünme sırasında bitki hücresinde görülürken hayvan hücresinde görülmez?

Bitki hücresinde ise, mitoz bölünmede iğ iplikleri oluşurken, sitoplazmadaki proteinler kullanılır. Hayvan hücresinde, sitoplazma bölünmesi (sitokinez) gerçekleşirken ortadan boğumlanma gözükür. Bitki hücresinde ise boğumlanma gerçekleşmez.

Bakterilerde görülen ikiye bölünme olayı neden bir mitoz bölünme değildir?

Bakterilerde hücre bölünmesi mitoza benzer. Ancak çekirdek zarı ve belli bir kromozom sayısı için tam bir mitoz değildir. Buna "Amitoz Bölünme" denir. Bazı bakteri türleri yaşadıkları ortama bozulunca "Endospor" oluşturarak kötü şartları geçirirler.

Endomitoz nerede görülür?

Bazı hücrelerde çekirdek bölünmesinden sonra sitoplazma bölünmesi gerçekleşmez. Çok çekirdekli hücrelerin oluşturduğu bu bölünmeye endomitoz bölünme denir. Çoğu hayvanın (memelinin) çizgili kas hücrelerinin çok çekirdekli olması, hücre bölündükten sonra aradaki hücre zarının erimemesidir.

Insan vücudunda bölünmeyen hücreler nelerdir?

Cevap : Vücudumuzda bölünemeyen hücrelerde mevcuttur. Alyuvar, kas, üreme ve sinir hücrelerinin bölünme özellikleri yoktur.