Kitap

Şantaj ve özel hayatın gizliliğini ihlal

admin

Özel yaşamın gizliliğini ihlal eden kişi, bunu ifşa edeceği tehdidiyle haksız bir çıkar da sağlarsa, duruma göre şantaj suçundan (TCK m. 107) dolayı da ayrıca cezalandırılır. Özel yaşamın gizliliğini ihlal suçu, aynı mağdura karşı farklı zamanlarda işlenirse zincirleme suç hükümleri uygulanır.Nov 3, 2021

Mahkeme özel hayatın gizliliğini ihlal cezası neye dayanarak vermiştir?

Soru: Mahkemeözel hayatın gizliliğini ihlalcezasını neye dayanarak vermiştir? Cevap: Çünkü mahkeme sanığın izin çekmediğini, fotoğrafı çekilen kişilerin şahsiyetine bir hakaret durumu olduğuna ve kişisel veriler konusunda bir ihlal yapıldığına hükmetmiştir.

Birinin ifşasını yaymak suç mu?

TCK Madde 134 Gerekçesi Maddenin ikinci fıkrasında, kişinin özel hayatına ilişkin görüntü veya seslerin hukuka aykırı olarak ifşa edilmesi, ayrı bir suç olarak tanımlanmıştır. … İfşanın, basın ve yayın yoluyla yapılması, söz konusu suçun nitelikli unsuru olarak kabul edilmiştir.

Özel hayatın gizliliği nasıl ihlal edilir?

Özel hayatın gizliliğini ihlal suçunu işleyen kişinin başkasının özel hayatına müdahale ettiğini bilmesi ve istemesi suçun oluşumu için yeterlidir. Özel hayatın gizliliğini ihlal suçu serbest hareketli bir suç olup özel hayatın gizlilik alanına herhangi bir fiil ile girmek yeterlidir.

Özel hayatın gizliliği kaçıncı madde?

Anayasa'nın 'Özel hayatın gizliliği' kenar başlıklı 20. maddesi şöyledir: 'Herkes, özel hayatına ve aile hayatına saygı gösterilmesini isteme hakkına sahiptir. Özel hayatın ve aile hayatının gizliliğine dokunulamaz.

Özel hayatın gizliliğini ihlal uzlaşmaya tabi mı?

Özel hayatın gizliliğini ihlal suçu (m.134/1, 2). Kullanma hırsızlığı suçu (m.146/1). Mala zarar verme suçu (m.151/1, 2). Mala zarar verme suçunun nitelikli halleri de (m. 152/1,2) TCK md. 167/2'de belirtilen kişilerin zararına işlendiği takdirde uzlaştırma kapsamında olan suçlardandır.

Özel hayatın gizliliğini ihlal şikayete tabi mi?

F) Özel Hayatın Gizliliğini İhlal Suçu Şikayet ve Uzlaştırma TCK md. 139'a göre, TCK md. 134'te düzenlenen her iki suç da şikayete bağlıdır. Dolayısıyla suçun işlendiği tarihten itibaren 6 ay içerisinde şikayetin yapılması gerekir.

Eşler arasında özel hayatın gizliliği olur mu?

Kişiye bağlı ve onun kişisel gelişimiyle ilgili olan özel hayatın gizliliği hakkı, evlilikle tamamen ortadan kalkmaz. Taraflar evli olmaları ve aynı konutu paylaşmalarından dolayı birbirlerinin kişisel eşyalarına ve özel yaşam alanına giren hususlara kolayca ulaşabilme imkanına sahiptirler.