Kitap

Çoçuklarda havale geçirmek

admin

Çocuklarda havale nedir? Vücut ısısının çok yükselmesi durumunda yaşanan nöbet halidir. Genellik 6 ay ile 3 yaş arasındaki çocuklarda görülür ve ebeveynlerde paniğe yol açar. Havale çoğunlukla zararsız bir durumdur ve hemen hemen her çocuk havaleden sonra tamamen eski haline döner.

Havale çocuğa zarar verir mi?

Ateşli Havale Çocuğa Zarar Verir Mi? Çoğu durumda, ateşli nöbetler zararsızdır, çocuğunuza herhangi kalıcı bir sekel bırakmaz. Ateşli havale nöbetleri, ateşi 38 dereceden yüksek olan ateşli çocuklarda görülme eğilimindedir, ancak daha düşük sıcaklıklarda ortaya çıkabilir.

Evde havale geçiren çocuğa nasıl müdahale edilir?

Ateşi olan çocuğun hemen üstü açılmalıdır. Titrese dahi kesinlikle üzeri örtülmemeli, oda fazla ısıtılmamalıdır. Ateş düşürülemiyorsa çocuğun kilosuna uygun ölçekte ateş düşürücü şurup verilmelidir. Ilık su ile vücudu silinmeli; koltuk altı, alın, göğüs ve kasıklara pansuman yapılmalıdır.

Havale geçirmemek için ne yapılmalı?

Havale anında sakin olun!

  1. Bilinç kaybı ve ani kasılma olabilir.
  2. İLK ANDA YAPABİLECEKLERİNİZ.
  3. ATEŞİ DÜŞÜRMEK İÇİN. -Ateşi olan çocuğun hemen üstü açılmalıdır. Titrese dahi kesinlikle üzeri örtülmemeli, oda fazla ısıtılmamalıdır. -Ateş düşürülemiyorsa çocuğun kilosuna uygun ölçekte ateş düşürücü şurup verilmelidir.

Mar 19, 2010

Havale kaç yaşına kadar geçirilir?

Rabia Güneş, ateşli havalenin çocukluk çağında herhangi bir ateşli hastalık sırasında görülen havale olduğunun altını çizerek, “Ateşli havale, 6 ay ile 6 yaş arasında görülür. En sık da 2 ile 3 yaş arasıdır. Herhangi bir ateş yapan durumda görülebilir bir durumdur.

Havale kalıcı hasar bırakır mı?

Ateşli havaleler 30 dakikadan daha uzun sürmedikçe kalıcı bir hasara, sakatlığa neden olmamaktadır. Ateşli havale geçiren hastaların %2'sinde 6 yaşından sonra epilepsi gelişim riski bulunmaktadır.

Havaleyi ne tetikler?

Havalenin oluşmasını tetikleyen başlıca unsur ateştir. Ateşin aniden yükselmesi havale riskini büyük oranda arttırmaktadır. Genellikle 6 ay ve 2 yaş aralığındaki çocuklarda sıklıkla karşılaşılan bir durumdur. Bebeklerin havale geçirme riskinin daha yüksek olması beyin gelişimlerinin tamamlanmamış olmasıdır.

Havalede ilk yardım nasıl yapılır?

Ateşli havalede ilkyardım nasıl olmalıdır?

  1. Öncelikle ıslak havlu ya da çarşafa sarılır.
  2. Ateş bu yöntemle düşmüyorsa oda sıcaklığında bir küvete sokulur.
  3. Acilen doktora ulaşılmalıdır.
  4. Huysuzluk, uykusuzluk, iştahsızlık, solunumda zorluk ve ağır baş ağrısı varsa tekrar tıbbi yardım istenmesi gerekir.

Jun 25, 2020